Zawijaniec, łosoś i kwasoty, czyli prawdziwie sołeckie dania Tomasza

Zawijaniec, łosoś i kwasoty, czyli prawdziwie sołeckie dania Tomasza
Zawijaniec, łosoś i kwasoty, czyli prawdziwie sołeckie dania Tomasza

TOMASZ GABOR

Przystawka

Sołtysowy zawijaniec

Składniki:

  • plastry szynki
    • ser kozi
      • camembert z ziołami
        • ser pleśniowy
          • oliwki nadziewane papryką
            • chrupkie pieczywo żytnie
              • bazylia
                • ciemne winogrona

                  Sposób przygotowania:

                  Sery kroimy w jednakowe prostokąty, następnie owijamy szynką i smażymy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wykładamy na przygotowany chleb. Dekorujemy bazylią i ciemnymi winogronami.

                  Sołtysowy zawijaniec
                  Sołtysowy zawijaniec

                  Danie główne

                  Powiatowy łosoś

                  Składniki:

                  • 200 – 300 g łososia
                    • ok. 300 g serka mascarpone
                      • makaron – najlepiej różnokolorowy
                        • papryka
                          • pietruszka
                            • cytryna
                              • bazylia i rukola do dekoracji

                                Sposób przygotowania:

                                Kroimy na drobno łososia i podsmażamy. Po zmatowieniu dodajemy serek mascarpone, następnie posiekaną natkę pietruszki. Do tak przygotowanego łososia wrzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerz. Dekorujemy połówką papryki. Podajemy z cytryną.

                                Powiatowy łosoś
                                Powiatowy łosoś

                                Deser

                                Sołeckie kwasoty

                                Składniki:

                                • dojrzałe kiwi
                                  • gałązka bazylii
                                    • 100 g gorzkiej czekolady
                                      • 100 g serka maskarpone
                                        • 1 opakowanie miksu mlecznego
                                          • 1 łyżka cukru

                                            Sposób przygotowania:

                                            Owoce kiwi kroimy na pół. Wydrążamy miąższ i wrzucamy do miksera. Płuczemy listki bazylii i miksujemy je razem z kiwi na gładką masę. Wstawiamy całość na chwilę do zamrażalnika. Następnie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem. Mieszamy serek mascarpone z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Można dodać alkohol, np. wiśniówkę. Serkiem maskarpone wykładamy dół miseczki. Następnie układamy warstwę kiwi z bazylią. Na samej górze powinna się znaleźć warstwa bitej śmietany. Całość dekorujemy czekoladą bądź polewą czekoladową.

                                            Sołeckie kwasoty
                                            Sołeckie kwasoty

                                            Autor: TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości