Składniki:
- Bulion wołowy lub warzywny w zależności od upodobań 3l
- Grzyby suszone 200g (najlepiej kapelusze borowików)
- Ziele angielskie 6 sztuk
- Liść laurowy 5 sztuk
- Pieprz w ziarenkach 15 sztuk
- Masło 2 łyżki
- Cebula 2 sztuki
- Seler 1 sztuka
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Miód 1 łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby moczymy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy (zachowujemy wywar) .
- W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i posiekane grzyby. Smażymy ok 3-5 min na rumiany kolor, pod koniec dodajemy miód i karmelizujemy.
- Dodajemy wywar z grzybów i bulion, przyprawy i pokrojony seler (w plasterki).
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
- Doprawiamy do smaku. Możemy zabielić śmietaną.