Wspomnienie małej dziewczynki Anny Winiarskiej (Opole)

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Masło klarowane
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 główka białej kapusty
  • 3 łyżki octu
  • 1cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki dzień wcześniej marynujemy w pokrojonym czosnku i przyprawie do mięsa wieprzowego.
  • Zamarynowane mięso smarujemy masłem klarowanym i wkładamy do worka do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 60 minut.
  • Przekuwamy worek i pieczemy przez 15 minut.
  • Co pewien czas mięso podlewamy bulionem.
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • Kapustę kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  • Ugotowane ziemniaki i cebulę łączymy i mieszamy.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy ocet.
  • Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Upieczone mięso podajemy z masą z ziemniaków i kapusty.
Pozostałe wiadomości