„W drodze do tradycji” Róża Adamcio

W drodze do tradycji
W drodze do tradycji

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli.
    • Gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru ( wywar przyda się do duszenia gołąbków).
      • Kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
        • Z kapusty usuwamy głąb. W głębokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu (dzięki niemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały). Obgotowujemy liście. Liści powinno być więcej niż samych gołąbków ( zostaną użyte do wyłożenia naczynia).
          • Z każdego liścia odcinamy nożykiem gruby nerw (będą się łatwiej zawitały). Największe i najładniejsze liście odkładamy. Pozostałymi wykładamy dno i boki naczynia żaroodpornego.
            • Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy szczyptę soli. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut.
              • Dodajemy suszone pomidory. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy sporo pieprzu i w razie konieczności sól. Wlewamy sok pomidorowy.
                • Wszystko dobrze mieszamy. Farsz powinien być pikantny i leciutko przesolony, ponieważ podczas duszenia kapusta i wywar wyciągną z niego nieco przypraw.
                  • Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy farsz łyżką. Zakładamy boki liścia do środka i zwijamy.
                    • Gołąbki układamy ciasno w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż do połowy gołąbków). W razie konieczności podlewamy zwykłą wodą.
                      • Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.

                        Pieczone warzywa

                        • Ziemniaki i marchew myjemy, a następnie obieramy. Obieraczką ścieramy na cieniutkie plastry. Przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
                          • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Przekładamy ziemniaki razem z marchewką.
                            • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.180°C ok. 45 minut.

                              Sos

                              • Grzyby obgotowujemy i odstawiamy do ostudzenia, następnie kroimy w paski.
                                • Cebulę drobno siekamy i zarumieniamy na maśle, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy grzyby.
                                  • Wlewamy wodę z gotowania grzybów (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy przygotować). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"