„To wymaga cierpliwości” Katarzyna Okoniewska

To wymaga cierpliwości
To wymaga cierpliwości

Sposób przygotowania:

Mięso

  • Mięso wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę aby delikatnie stwardniało (dzięki temu łatwiej będzie je pokroić).
    • Po wyjęciu z zamrażalnika mięso kroimy na długie paski o szerokości ok. 1 cm.
      • Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy ocet ryżowy, sos sriracha, cukier, czosnek, imbir i sól. Umieszczamy w niej mięso na czas od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej.
        • Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
          • Paski mięsa po kolei nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patyczki zaczepiamy na kratce do pieczenia tak aby mięso swobodnie wisiało.
            • Całość umieszczamy w rozgrzanym do 70°C piekarniku i pieczemy w termoobiegu przez minimum 4 godziny, aż mięso będzie wysuszone (ale nie łamliwe).

              Sałatka z brukselki:

              • Brukselkę podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedzamy i kroimy na połówki.
                • Cebule kroimy w piórka. Mieszamy z brukselką i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                  Jalapeno relish:

                  • Papryczki odsączamy z zalewy i siekamy na małe kawałki.
                    • Cebulę kroimy w drobną kostkę i solimy.
                      • Składniki mieszamy ze sobą doprawiając sosem sriracha oraz solą i pieprzem.

                        Sos holenderski:

                        • Żółtka z dodatkiem octu i soku z cytryny ubijamy na puszysto na parze.
                          • Masło rozpuszczamy w rondelku. Stale ubijając żółtka, stopniowo dodajemy jeszcze gorące masło, tworząc puszysty sos o konsystencji majonezu. Całość doprawiamy pieprzem.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości