Tatar żrebięcy, hosomaki i futomaki, mgławica M13, czyli eksperymentalna kuchnia fizyka

Tatar żrebięcy, hosomaki i futomaki, mgławica M13, czyli eksperymentalna kuchnia fizyka
Tatar żrebięcy, hosomaki i futomaki, mgławica M13, czyli eksperymentalna kuchnia fizyka

DAREK WERSCHNER

PRZYSTAWKA

Tatar źrebięcy

Czas przygotowania ok. 40 min.

0,5 kg źrebięciny

4 jajka (przepiórcze lub kurze)

ogórek kiszony

masło lub oliwa

1 cebula

wędzone sardynki lub szprot w oleju

2 łyżki musztardy

pieczywo (sugeruję ozdobny pumpernikiel)

świeżo mielony pieprz

kminek

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy w maszynce na drobnym sitku minimum 3 razy. Ze zmielonego mięsa formujemy na każdym talerzu niewielkie gniazda. Do każdego z nich kładziemy oddzielone od białka żółtko z jaja przepiórczego lub kurzego. Następnie siekamy na drobno obranego ogórka kiszonego i cebulę. Umieszczamy go razem z cebulą na talerzu, obok mięsa i małej kosteczki masła. Podajemy z rybą, pieczywem oraz resztą przypraw (musztardą, posiekanym drobno kminkiem, pieprzem i oliwą).

Tatar źrebięcy
Tatar źrebięcy
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Hosomaki i futomaki w cieście tempura

Czas przygotowania: ok. 2 godz.

ryż do sushi

zaprawa do sushi (własnego wyrobu lub gotowa)

wodorosty nori

mąka tempura

woda gazowana

rzodkiew japońska

tykwa

ogórek długi szklarniowy

2 dojrzałe avocado

ryba: łosoś, tuńczyk,

paluszki krabowe surimi

krewetki

japoński chrzan wasabi (zielony proszek lub gotowa pasta)

biały i czarny sezam

sałata karbowana

serek do smarowania

sos sojowy

imbir marynowany

sos teriyaki

płatki migdałów

Potrzebne przybory:

matka bambusowa (owinięta najlepiej w folię streach)

Sposób przygotowania:

3 szklanki ryżu dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i wsypujemy do garnka. Dodajemy 4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut pilnując, by ryż nie przywarł do dna garnka. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy ryż do dużej misy i wlewamy ok. 15-17 łyżek stołowych zaprawy do ryżu. Wszystko mieszamy. Przykrywamy misę wilgotna szmatką, żeby ryż nie wysechł.

Kroimy w długie pasy tykwę, rzodkiew, ogórka, avocado, tuńczyka lub płaty łososia.

Kładziemy nori na macie. Formujemy mokrą ręką kulkę ryżu i wgniatamy ją mniej więcej w 1/3 powierzchni nori. Układamy składniki według uznania, wzdłuż poziomej krawędzi. Dobrze by w każdym sushi był przynajmniej jeden składnik mięsny. Wszystkich składników nie powinno być więcej niż 5.

Zwijamy matę razem z nori, ryżem oraz składnikami w środku. Koniec nori pocieramy mokrym palcem lub pędzelkiem, aby nori się lepiej kleiło. (Można też potrzeć ogórkiem). Po zwinięciu rulonu kroimy go mokrym nożem na pół, następnie każdą z połówek jeszcze dwa razy na pół. Kawałki posypujemy uprażonym sezamem. Do innych sushi do środka można dodać sałatę uprzednio smarując ryż serkiem. Możemy również posmarować ryż wasabi.

Do sushi w cieście tempura należy przygotować ciasto. Do zimnej, mocno schłodzonej wody gazowanej dolewamy mąkę tempura, tak by uzyskać gęste ciasto, podobne do tego, które przygotowujemy na naleśniki. Sushi należy zwinąć tak, jak polskiego krokieta. Następnie dobrze obtaczamy w cieście tempura i posypujemy płatkami z migdałów. Smażymy kilka minut w głębokim oleju we frytkownicy – w temperaturze180˚.

Usmażone sushi ostrożnie wyjmujemy, odczekujemy aż odcieknie i kroimy na 4-5 części.

Sushi podajemy z imbirem, małą kulką wasabi oraz sosem sojowym. Sushi w tempurze jemy, gdy jest jeszcze ciepłe i chrupiące. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem teriyaki.

Hosomaki i futomaki w cieście tempura
Hosomaki i futomaki w cieście tempura
Źródło: TVN

DESER

Mgławica M13

Deser "Mgławica M13" należy do potraw kuchni molekularnej wykorzystującej w gotowaniu wiedzę naukową. Jednym ze składników deseru jest ciekły azot, dlatego jego przygotowanie jest bardzo niebezpieczne i wymaga szczególnej ostrożności. Deser ten może być przygotowany wyłącznie przez profesjonalistę z użyciem odpowiednich środków zabezpieczających. W związku z tym redakcja programu "Ugotowani" zdecydowała się nie zamieszczać przepisu na stronie internetowej. Autor tego deseru jest z wykształcenia fizykiem, zatem wiedza, którą dysponuje pozwalała mu na bezpieczne przygotowanie deseru "Mgławica M13".

Deser Mgławica M13
Deser Mgławica M13
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości