Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena

Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena
Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena

PAWEŁ ŁAWRYNOWICZ

Przystawka

Tatar z wody dla odważnych i wypchane jajo dla ostrożnych

(Czas przygotowania: 10 minut)

Składniki:

· łosoś surowy (wersja dla odważnych) 150 g lub

wędzony (wersja dla ostrożnych) 150 g

  • 1 cebula
    • ogórek kiszony
      • koper świeży (nać)
        • oliwa z oliwek
          • sól
            • pieprz grubo mielony

              Sposób przygotowania:

              Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Przekładamy do foremek, które utworzą kształt na talerzu i podajemy ze świeżą bagietką lub tostami.

              Tatar z wody i wypchane jajo
              Tatar z wody i wypchane jajo

              Danie główne

              Polędwiczki w sosie grzybowym na Jankowych plackach

              (czas przygotowania: 50 minut)

              Składniki:

              • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
                • 3 łyżki oleju
                  • leśne, świeże grzyby (mogą być kurki)
                    • cebula
                      • kostki rosołowe warzywne
                        • sól i pieprz

                          Surówka z pora:

                          • por
                            • jabłko
                              • cytryna
                                • majonez

                                  Sposób przygotowania:

                                  Kroimy polędwiczki w centymetrowe plastry. Każdy z nich uciskamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy. Następnie myjemy grzyby, osuszamy je i siekamy na drobno. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy grzyby i chwilę dusimy. Następnie dodajemy bulion i mięso. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. W trakcie duszenia doprawiamy do smaku.

                                  Do dania świetnie pasuje surówka z pora:

                                  Pora przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy go w półksiężyce. Dodajemy starte jabłko, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodajemy łyżkę majonezu.

                                  Polędwiczki na Jankowych plackach
                                  Polędwiczki na Jankowych plackach

                                  Deser:

                                  Zabujane owoce

                                  (czas przygotowania: 45 minut)

                                  Składniki:

                                  • jabłka lub gruszki
                                    • 2 jajka
                                      • 4 żółtka
                                        • 100 g cukru pudru
                                          • 250 g jabłecznika wytrawnego lub soku jabłkowego
                                            • liście mięty (do dekoracji)
                                              • płatki migdałów (do posypania)

                                                Sposób przygotowania:

                                                Z jabłek i gruszek wydrążamy pestki, kroimy je na osiem części, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i gotujemy na parze.

                                                Przygotowanie sosu zabajone:

                                                Ubijamy jajka z cukrem pudrem i dodajemy sok jabłkowy. Całość podgrzewamy. Prażymy płatki migdałów. Ugotowane jabłka polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Na koniec dekorujemy listkami mięty.

                                                Zabujane owoce
                                                Zabujane owoce

                                                Autor: TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości