Tatar, golonka, pikantne owoce, czyli smakowita kuchnia wg ochroniarza

TVN
TVN

MAREK JARAWKA

PRZYSTAWKA

Tatar

Składniki:

60 dag polędwicy końskiej lub wołowej

4 żółtka

2 duże cebule

3 korniszony

łyżka oliwy

łyżka siekanej natki pietruszki

pół łyżki siekanych listków bazylii

sól

pieprz

papryka

tosty

Sposób przygotowania:

Mięso trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy dokładnie z oliwą i pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy 4 porcje, w zagłębieniu każdej z nich umieszczamy żółtko. Posypujemy siekaną zieleniną. Podajemy z gorącymi tostami.

Tatar
Tatar

DANIE GŁÓWNE

Golonka wieprzowa z ciaper (kiszoną) kapustą

Składniki:

2 kg golonki (4 szt.)

2 pęczki włoszczyzny

4 cebule

2-4 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

1/2 łyżeczki estragonu

8 ząbków czosnku

sól

Sposób przygotowania:

Golonki oczyszczamy z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), następnie myjemy, wykrawamy pieczęcie i nacieramy czosnkiem. Następnie wkładamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Gotujemy do uzyskania miękkości. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki, a na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę możemy również podawać z zimnym sosem chrzanowym.

Ciaper kapusta

60 dag kapusty kiszonej

1kg ziemniaków

smalec

pieprz, sól, woda z kapusty

20 dag wędzonego boczku

2 małe cebule

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy i (jeśli jest stara lub bardzo kwaśna) płuczemy. Gotujemy do uzyskania miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie tłuczemy i dodajemy odcedzoną kapustę i łyżkę smalcu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest młoda lub mało kwaśna dolewamy niewielką ilość wywaru z ugotowanej kapusty. Na koniec dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę z przesmażoną cebulą. Wszystko razem mieszamy.

GOLONKA z ciaper kapustą
GOLONKA z ciaper kapustą
Źródło: TVN

DESER

Pikantne gorące owoce

Składniki:

420 g brzoskwiń z puszki

420 g gruszek z puszki

50 g rodzynek

1 laska cynamonu

4 goździki

4 łyżki rumu

śmietana (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

Do rondla wkładamy zawartość obu puszek wraz z syropem. Dodajemy rodzynki i przyprawy, a potem przez około 10 minut podgrzewamy, delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Po zdjęciu z ognia wlewamy do owoców rum. Podajemy jeszcze gorące ze śmietaną. Przed podaniem usuwamy przyprawy korzenne.

PIKANTNE OWOCE
PIKANTNE OWOCE
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości