Tajemnice poligonu Marcina Łopki (Poznań)

Tajemnice poligonu
Tajemnice poligonu

Sposób przygotowania:

  • Bulion z gęsi przegotowujemy z namoczonymi grzybami suszonymi.
    • Borowiki płuczemy i odsączamy
      • Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do wywaru
        • Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym i dodajemy do wywaru
          • Borowiki kroimy i smażymy, a następnie dodajemy do zupy
            • Doprawiamy solą i pieprzem.
              • Ziemniaki obieramy, gotujemy i ugniatamy.
                • Do ubitych ziemniaków dodajemy twaróg śmietankowy, ogrzane masłem, sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę, żółtko i wkładamy do lodówki.
                  • Z margaryny, mąki, kwaśnej śmietany i jaj ugniatamy ciasto.
                    • Ciasto kroimy na części według uznania (tak, aby uformować paszteciki)
                      • W ciasto zawijamy farsz z ziemniaków
                        • Przygotowane paszteciki pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C
                          • Do śmietany kremówki dodajemy starty chrzan i ubijamy na sztywno.
                            • Na dnie miseczek układamy rozdrobniony parmezan z gorgonzolą.
                              • Wlewamy gorącą zupę i obficie posypujemy ziołami
                                • Na ziołach układamy ubitą śmietanę.
                                  • Przystrajamy orzechami mielonymi.
                                    • Zupę podajemy z ciepłym pasztecikiem.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości