Szkocka przygoda Tomasza Załężnego (Opole)

Szkocka przygoda
Szkocka przygoda

Sposób przygotowania:

● Mięso mielone smażymy na dużej patelni.

● Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

● Dodajemy obrane i pokrojone warzywa.

● Dolewamy wino i redukujemy.

● Dodajemy bulion i ponownie redukujemy.

● Dodajemy pomidory bez skórki.

● Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy według uznania.

● Bataty obieramy i kroimy.

● Obrane bataty smażymy w garnku przez kilka minut.

● Podsmażone bataty zalewamy wodą.

● Redukujemy wodę.

● Ugotowane bataty blendujemy z papryczką chili

● Kalafior kroimy w różyczki.

● Pokrojonego kalafiora wkładamy do miski.

● Dodajemy oliwy i mieszamy.

● Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 minut.

● Usmażone mięso układamy w naczyniach żaroodpoernych.

● Na mięsie układamy bataty.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 minut.

● Naczynia układamy na drewnianych deskach.

● Różyczki kalafiora układamy obok naczyń.

podziel się:

Pozostałe wiadomości