„Szanuję, ale… zmieniam” Olga Yanachkina

Szanuję, ale… zmieniam
Szanuję, ale… zmieniam

Sposób przygotowania:

Maczanka

  • Kiełbasę gotujemy w wodzie.
    • Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do niego pokrojoną cebulę i liść laurowy.
      • Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony na małe kawałki schab i kminek mielony.
        • Gotowaną kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do boczku ze schabem. Delikatnie obsmażamy, żeby smaki się połączyły.
          • W oddzielnym garnku (lub na patelni) podsmażamy borowiki pokrojone w kawałki trochę większe od tych mięsnych, dodajemy drobno posiekany świeży rozmaryn i czosnek.
            • Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Gdy grzyby będą gotowe, łączymy je z mięsem i mieszamy.
              • Gdy wszystkie składniki się połączą, próbujemy czy jest wystarczające słone, jeśli nie - dodajemy sól.
                • Tę mieszankę rozkładamy do małych naczyń żaroodpornych i odstawiamy.
                  • Na patelnię, na której smażyliśmy mięso do maczanki, wsypujemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy trochę gorącej gotowanej wody, by powstał sos.
                    • Sosem zalewamy mięso w miseczkach i pieczemy w 180 ℃ około 20 minut.

                      Naleśniki

                      • W misce mieszamy 0,5 szklanki kefiru z jajkami, stopniowo dodając mąkę (cały czas mieszając). Następnie dodajemy resztę kefiru, cały czas mieszając, solimy i dodajemy sodę.
                        • Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego.
                          • Smażymy naleśniki na złoty kolor.
                            • Maczankę w miseczkach posypujemy koprem i serwujemy z naleśnikami obok.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości