Spanakopita, Arnaki me tria i Karydopita, czyli grecka uczta u Karoliny

Karydopita
Karydopita

KAROLINA DEJNEKO- przepisy

Przystawka

Spanakopita czyli

grecka wariacja szpinakowo - serowa

(czas przygotowania: 50 minut)

Składniki:

Ciasto filo:

  • 3 szkl. mąki
    • 4 łyżki oleju
      • szczypta soli
        • szklanka wody
          • łyżka octu

            Nadzienie:

            • 1 kg świeżego szpinaku
              • 300 g sera feta
                • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
                  • cebula
                    • pęczek pietruszki
                      • 2 jajka
                        • sól

                          Dekoracja:

                          • 2 papryki czerwone
                            • sól morska
                              • oliwa z oliwek
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • sok z cytryny

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ciasto filo: mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, olejem, wodą, octem i zagniatamy. Powinno być dość twarde, jak ciasto na makaron. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko, dzieląc je na 4 prostokąty.

                                    FARSZ: Szpinak myjemy i odstawiamy na jakiś czas, żeby odciekł. Po wysuszeniu kroimy go i wrzucamy do dużej miski. Do szpinaku dodajemy posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz startą drobno cebulę. Całość solimy, ale z umiarem, bo feta jest dość słona. Wszystko przecieramy rękoma, żeby szpinak zmiękł. Następnie dodajemy pokruszoną fetę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Formę smarujemy oliwą. Rozkładamy farsz na każdy z czterech prostokątów ciasta wzdłuż dolnej, szerszej krawędzi, tak aby można było je zwinąć w roladę. Resztę ciasta (ponad miejscem, w którym ułożony jest farsz) smarujemy oliwą. Zwijamy ciasno uzyskując roladę. Formujemy z niej niewielkiego ślimaka. W ten sam sposób postępujemy z trzema pozostałymi prostokątami ciasta. Układamy rolady na blasze, smarujemy je z wierzchu oliwą i spryskujemy wodą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Ciasto musi być z wierzchu ładnie zarumienione.

                                    Paprykę myjemy i kroimy na cztery części. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce o wysokich brzegach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45minut. Przykrywamy papierem i wystudzamy. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Podajemy skropioną oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i posypaną solą morską.

                                    Spanakopita
                                    Spanakopita
                                    Źródło: TVN

                                    Danie główne:

                                    Arnaki me tria

                                    jagnięcina z greckim trio

                                    (czas przygotowania: 1h i 15minut)

                                    Składniki:

                                    Jagnięcina:

                                    • ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
                                      • 1 łyżeczka ziela angielskiego
                                        • 3 cebule
                                          • 10 ząbków czosnku
                                            • 2 duże marchewki
                                              • 3 pietruszki
                                                • 1 seler
                                                  • 4 łyżki oliwy
                                                    • kilkanaście ziaren jałowca
                                                      • 2 łyżki octu
                                                        • 1/2 szkl. białego wina
                                                          • woda
                                                            • pieprz
                                                              • sól
                                                                • kilkanaście liści laurowych

                                                                  Greckie trio:

                                                                  • 2 małe bakłażany
                                                                    • 2 pomidory
                                                                      • 150 g sera feta
                                                                        • sól
                                                                          • oregano
                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Marchew, pietruszkę, selera i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Kruszymy liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego, mielimy i wrzucamy do miski. Mieszamy z czosnkiem roztartym z solą, dodajemy sól, czarny pieprz, ocet i olej. Mieszamy i ugniatamy, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na dno miski wykładamy połowę warzyw, na to kładziemy mięso, przykrywamy resztą warzyw. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Podsmażamy mięso na małej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Obkładamy je warzywami, podlewamy wodą i winem, pozostawiamy pod przykryciem, dusząc na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

                                                                              Bakłażana i pomidora myjemy i kroimy w grube plastry. Bakłażana grillujemy z dwóch stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy plaster pomidora, przesypując solą i oregano. Na wierzch kładziemy plaster sera feta. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

                                                                              Arnaki me tria
                                                                              Arnaki me tria
                                                                              Źródło: TVN

                                                                              Deser

                                                                              Karydopita

                                                                              ciasto orzechowe w syropie cytrynowym z lodami waniliowymi

                                                                              (czas przygotowania: 45minut)

                                                                              Składniki:

                                                                              Ciasto:

                                                                              • 8 jaj
                                                                                • 8 łyżek cukru
                                                                                  • 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
                                                                                    • 8 łyżek bułki tartej
                                                                                      • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

                                                                                        Syrop:

                                                                                        • 1 filiżanka cukru
                                                                                          • 1 i 1/2 filiżanki wody
                                                                                            • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                              • wanilia

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy do nich pianę z białek. Wsypujemy resztę składników. Wykładamy na blaszkę o średnicy 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45minut. Po upieczeniu studzimy.

                                                                                                Syrop: Gotujemy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i wanilią przez około 7 minut. Zimne ciasto polewamy gorącym syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z lodami.

                                                                                                Karydopita
                                                                                                Karydopita
                                                                                                Źródło: TVN

                                                                                                Autor: TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"