„Słodkie rozwiązanie” Filip Zdrojewski

Słodkie rozwiązanie
Słodkie rozwiązanie

Sposób przygotowania:

Kruszonka

  • Przekładamy do miski i zagniatamy mąkę, cukier, masło i wiórki kokosowe.
    • Do masy dodajemy podprażone migdały, zagniatamy do połączenia się składników i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      • Pieczemy 12-15 min w 180°C z termoobiegiem.
        • Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
          • Dzielimy kruszonkę na dwie równe części (w deserze będziemy mieć 2 warstwy kruszonki).
            • Jedną część kruszonki przekładamy na dno słoiczków, w których będziemy serwować deser.

              Masa serowa

              • Zalewamy żelatynę 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
                • Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i następnie łączymy w misce z serem mascarpone.
                  • Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę delikatnie łączymy z mascarpone.
                    • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy.
                      • Leciutko ostygniętą dodajemy do powstałej wcześniej masy, cały czas mieszając.
                        • Masę nakładamy do słoiczków na pierwszą warstwę kruszonki, a na nią wykładamy drugą warstwę kruszonki.

                          Mus mango

                          • Obieramy mango ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree.
                            • Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i dodajemy do niej puree z mango. Mieszamy do połączenia się składników. Opcjonalnie możemy dodać trochę cukru pudru (gdyby mango nie było wystarczająco słodkie).
                              • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do musu. Mieszamy do połączenia się składników.
                                • Gotowy mus przekładamy na drugą warstwę kruszonki.

                                  Żelka mango

                                  • Do puree z mango dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru pudru.
                                    • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.
                                      • Gotową żelkę nakładamy na mus mango.
                                        • Tak przygotowany deser chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy schłodzony.
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości