Słodki smak Florydy Karola Lewandowskiego (Wrocław)

Słodki smak Florydy
Słodki smak Florydy

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy i mieszamy z cukrem.
    • Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
      • Mąkę mieszamy z solą, jajkami, rozpuszczonym masłem.
        • Dodajemy drożdże z mlekiem.
          • Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy mąki.
            • Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
              • Dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na równy prostokąt o grubości 0,5-1 cm.
                • Smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
                  • Zwijamy w rulon i kroimy na plastry o szerokości 2-3 centymetrów.
                    • Bułki drożdżowe pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
                      • Do soku z pomarańczy wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
                        • Powstałym lukrem smarujemy wystudzone bułki.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości