Skóreczki w centeczki Tomasza Gołębiewskiego (Łódź)

Skóreczki w centeczki
Skóreczki w centeczki

Sposób przygotowania:

  • Piersi kaczki osuszamy papierowym ręcznikiem
    • Skórę nacinamy nożem w jedną stronę
      • Do rondla wlewamy wino oraz miód i dodajemy przyprawy
        • Mieszamy i zagotowujemy
          • Gotujemy na mniejszym ogniu około 1 - 2 minuty, aż marynata zgęstnieje
            • Dokładnie studzimy
              • Piersi kaczki wkładamy do zamykanego pojemniczka
                • Wlać marynatę i dokładnie rozprowadzamy na mięsie
                  • Pojemnik zamykam i wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę
                    • W czasie marynowania mięso kilkakrotnie mieszamy
                      • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
                        • Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym
                          • Piersi smażymy około 5 minut na patelni skórką do dołu
                            • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut
                              • Piersi zdejmujemy z patelni i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
                                • Pozostawiamy na 8 minut, żeby chwilę mięso „odpoczęło”
                                  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na dokładnie 5 minut.
                                    • Mięso wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na desce, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
                                      • Piersi kroimy w wąskie paski
                                        • Podajemy z żurawiną podgrzaną z gruszką i odrobiną białego wina
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości