Ser własnej roboty, cycki w śmietanie i tort malinowy, czyli inwencja kulinarna Beaty

TVN
TVN

Beata Skoneczna-Zbrożek

Przystawka

Ser własnej roboty

(ser klagany z cyklu sery podpuszczkowe)

Składniki:

świeże mleko od krowy

Klag (lub inaczej podpuszczka) czyli wyciąg z żołądków cielęcych – można go kupić w zakładach mleczarskich lub w niektórych aptekach. Występuje też w formie proszku, który można kupić na bazarach.

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w dużym garnku do temperatury ok. 50-55°. Dodajemy do mleka odrobinę klagu uprzednio rozpuszczonego w małej ilości wody. Po ścięciu się mleka tniemy ser łyżką na cztery, tak aby żętyca (czyli serwatka) mogła się wydostać na powierzchnię. Czekamy kilka minut i odcedzamy zawartość garnka przez gazę. Potrząsamy gazą kilka razy, tak żeby żętyca odciekła i wieszamy ser w gazie do całkowitego odsączenia. Podajemy z pomidorami, bazylią i oliwą.

Danie główne

Cycki w śmietanie

podawane z sałatą w sosie czosnkowym

Składniki:

4 piersi z kurczaka

1 zupa cebulowa z torebki

Śmietana 22 %

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

koper

Piersi kroimy wzdłuż, obtaczamy w zupie cebulowej i lekko obsmażamy na oliwie. Musimy często zmieniać oliwę, ponieważ piersi szybko się przypalają. Usmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy pokrojonym czosnkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i zapiekamy. Po wyjęciu na talerz posypujemy pokrojonym koperkiem. Podajemy z ryżem lub bułką.

Sałata z czosnkiem

Składniki:

Sałata lodowa

¾ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki przegotowanej letniej wody

sól

cukier

świeżo zmielony pieprz

czosnek

sok z cytryny

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, można dodać pokrojone pomidory. Na koniec polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy, mieszając ¾ szklanki oliwy z oliwek, ¼ szklanki przegotowanej wody. Sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny do smaku.

Deser

Tort malinowy

Ciasto – proporcje na małą tortownicę:

5 jaj

15 dag cukru

10 dag mąki

cukier waniliowy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę i lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i dobrze nasączamy mlekiem i czystą wódką.

Masa:

2 kostki prawdziwego masła

2 żółtka

cukier puder

maliny

Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę i dodajemy żółtka. Następnie wrzucamy po kilka malin ciągle ucierając. Uwaga! Dodajemy tylko po kilka malin, ponieważ jeśli dodamy za dużo, masa może się nam ściąć. Przekrojone ciasto przekładamy masą i dekorujemy malinami. Zalewamy galaretką w kolorze czerwonym i odstawiamy do lodówki.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości