"Schadzka warzywna", "Do trzech razy sztuka" i "Z Grecji do Brazylii" na stole wizażystki

Elektryczna schadzka warzywna
Elektryczna schadzka warzywna

PAULINA SOBOTA- przepisy

PRZYSTAWKA

Elektryczna schadzka warzywna

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
    • 2 ciabaty
      • 2 łyżki płynnego miodu
        • 4 garście rukoli
          • 4 plastry żółtego sera (delikatnego w smaku)

            Sposób przygotowania:

            Pokrojone w plasterki brzoskwinie układamy na ciabatach. Na wierzch kładziemy rukolę i całość przykrywamy plastrem żółtego sera. Następnie ciabaty polewamy miodem i pieczemy na grillu lubw piekarniku w 180 stopniach. Pieczemy do zarumienienia.

            Składniki:

            • 2 średnie cebule
              • 400 g zielonego ogórka
                • 2 awokado
                  • 0,5 kostki masła
                    • opakowanie krabów (250-300 g) lub opakowanie paluszków surimi
                      • 400 ml majonezu
                        • 2 łyżki musztardy
                          • 2 łyżki ketchupu
                            • 4 szczypty cukru pudru
                              • pieprz i sól
                                • 2 cytryny
                                  • świeży koperek
                                    • brandy do smaku

                                      Sposób przygotowania:

                                      Do pokrojonego w drobną kostkę wydrążonego miąższu awokado, ogórka i cebuli dodajemy rozgniecione ugotowane i ostudzone kraby lub paluszki surimi. Do całości dodajemy masę z majonezu, musztardy, ketchupu i cukru pudru. Dodajemy do smaku pieprz i sól oraz odrobinę brandy. Na koniec skrapiamy cytryną. Gotową, zmieszaną masę wkładamy do łupinek po mango. Mango z farszem podajemy obok ciabaty.

                                      Elektryczna schadzka warzywna
                                      Elektryczna schadzka warzywna
                                      Źródło: TVN

                                      DANIE GŁÓWNE

                                      Do trzech razy sztuka

                                      Składniki:

                                      • 30 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
                                        • 30 dag piersi z indyka
                                          • 60 dag filetów z dorsza
                                            • papryka czerwona i zielona
                                              • cebula
                                                • 2 - 3 cukinie pokrojone w grube plastry
                                                  • 20 dag pomidorków cherry
                                                    • papryka mielona

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Wkładamy kostki mięsa wieprzowego i indyka do marynaty, po czym odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki nakładamy kolejno: mięso, cukinię i pomidorki. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika gotowe szaszłyki możemy posmarować olejem, by się lepiej zarumieniły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z każdej strony, aż szaszłyki nabiorą koloru. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

                                                      Rybę posypujemy solą i bazylią, polewamy olejem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Paprykę, cebulę i pomidorki zawijamy w cienkie plastry ryby, tak aby powstały roladki. Na patyczki nabijamy kolejno kawałki cukinii i roladki z ryby. Szaszłyki skrapiamy olejem i opiekamy 5-7 minut w piekarniku w 180 stopniach.

                                                      Marynata do mięsa: mieszamy szczyptę papryki słodkiej, szczyptę ostrej, mielonej i 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 3 łyżki oleju.

                                                      Do trzech razy sztuka
                                                      Do trzech razy sztuka
                                                      Źródło: TVN

                                                      DESER

                                                      Z Grecji do Brazylii z sarkarem

                                                      Składniki:

                                                      • 2 ananasy
                                                        • duży jogurt grecki
                                                          • cukier trzcinowy (czyli sarkar)

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Przekrojonego wzdłuż ananasa z wyżłobionym środkiem używamy jako miseczki. Pokrojone w paski kawałki miąższu umieszczamy ponownie w łupinach, polewamy je jogurtem i posypujemy cukrem. Danie możemy podać od razu lub schłodzić w lodówce.

                                                            Z Grecji do Brazylii z sarkarem
                                                            Z Grecji do Brazylii z sarkarem
                                                            Źródło: TVN

                                                            Autor: TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości