Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę

Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę
Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę

JOANNA SKWARSKA

PRZYSTAWKA: Rostbef marynowany w sosie sojowym

marynowanie mięsa około: 6 godzin przygotowanie (w tym mrożenie): około 40 minutSkładniki:

  • 500 g rostbefu wołowego bez kości
    • 1,5 szklanki oleju
      • 3 sztuki limonki
        • marynowany pieprz – czerwony i zielony po ok. 5 ziarenek na porcję

          Marynata

          • 400 ml jasnego sosu sojowego
            • 3 ząbki czosnku
              • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
                • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
                  • 1 łyżka ziaren sezamu

                    Pieczywo czosnkowe

                    • bułka prowansalska 8 kromek
                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                        • 3 ząbki czosnku

                          Sposób przygotowania:

                          Na suchej patelni prażymy sezam na złoty kolor. Sos sojowy mieszamy z winem, imbirem, sezamem i posiekanym czosnkiem. Rostbef czyścimy z błon, myjemy i osuszamy. Przekładamy do wąskiego naczynia. Wołowinę zalewamy marynatą i pozostawiamy na 6 godzin. Mięso osuszamy ręcznikiem kuchennym bądź lnianym. Przekładamy do oleju na 1 godzinę. Następnie odsączamy, zawijamy w folię spożywczą i mrozimy minimum 30 - 45 minut, a nawet 2 h. Mięso lepiej się wtedy kroi. Na koniec kroimy rostbef na cienkie plastry, delikatnie smarujemy marynatą i podajemy z limonką, marynowanym pieprzem i pieczywem czosnkowym. Pieczywo czosnkowe przed podaniem smarujemy oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 5 min.

                          Rostbef marynowany w sosie sojowym
                          Rostbef marynowany w sosie sojowym

                          DANIE GŁÓWNE:Dorsz podany w ziołach i borowikach czas przygotowania: 60 minutSkładniki:

                          • ok. 600 g filetów z dorsza (150 g na porcję)
                            • 16 plasterków cienkiego wędzonego boczku
                              • 3 ząbki czosnku
                                • 5 listków mięty
                                  • 5 gałązek tymianku

                                    Sos kremowy

                                    • 150 ml białego wina
                                      • 2 duże stołowe łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
                                        • łyżka stołowa miodu lipowego
                                          • 130 ml śmietany 18%
                                            • pół białej cebuli
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • sól morska
                                                  • świeżo zmielony pieprz

                                                    Ragout z grzybów leśnych (borowików)

                                                    • 500 g borowików świeżych lub mrożonych
                                                      • 2 łyżki masła
                                                        • pół białej cebuli
                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                            • 1/4 pęczka natki pietruszki
                                                              • sól i pieprz do smaku

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Dorsza kroimy na około10 cm kawałki, oczyszczamy ze skórki i ewentualnie z ości. Czosnek, tymianek i miętę siekamy i obtaczamy w nich dorsza. Następnie zawijamy dorsza w plastry boczku oraz w papier do pieczenia robiąc „cukiereczki”. Takie cukiereczki podsmażamy na oleju po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 12-14 minut. Następnie na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy borowiki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Na środek talerza lejemy sos, na nim kładziemy kawałek dorsza i ozdabiamy borowikami oraz ziołami.

                                                                Dorsz w ziołach i borowikach
                                                                Dorsz w ziołach i borowikach

                                                                DESER:Śliwki na gorącoczas przygotowania: 45minutSkładniki:

                                                                • 1 kg śliwek słodkich i twardych
                                                                  • skórka z 1/2 pomarańczy
                                                                    • 2 łyżki miodu lipowego
                                                                      • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
                                                                        • 100 g piernika
                                                                          • 2 gwiazdki anyżu
                                                                            • 6 sztuk goździka
                                                                              • 2 cm świeżego imbiru

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Wydrążone śliwki tniemy na połówki. W garnku karmelizujemy miód i dodajemy: goździki, imbir, anyż i 1/6 skórki z pomarańczy oraz czerwone wytrawne wino. Gotujemy na małym ogniu. Redukujemy do konsystencji oleju, cały czas mieszając przez ok. 15-20 minut. Przecedzamy i dodajemy śliwki. Po ok. 5 minutach odstawiamy z palnika i czekamy, żeby śliwki przeszły sosem. Na głębokim talerzu wykładamy porcję śliwek, a na wierzch kładziemy 2 lub 3 kulki lodów rumowych i posypujemy piernikiem.

                                                                                Lody rumowe

                                                                                czas przygotowania: ok. 10 godzin

                                                                                Składniki:

                                                                                • 250 ml mleka
                                                                                  • 250 ml tłustej śmietanki
                                                                                    • 50 ml rumu
                                                                                      • laska wanilii
                                                                                        • 6 żółtek
                                                                                          • ok. 100 g cukru

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            W dużym rondlu podgrzewamy 250 ml mleka i 250 ml tłustej, słodkiej śmietany do momentu aż zacznie unosić się po ściankach naczynia. Wlewamy 50 ml rumu, dodajemy środek laski wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy 6 żółtek i 100 g cukru pudru. Ubijamy masę, aż będzie kremowa i gęsta. Podgrzewamy ponownie mleko ze śmietaną. Po zagotowaniu wlewamy żółtka z cukrem, ubijamy mikserem ustawionym na niskie obroty. Składniki muszą się dokładnie połączyć. Na małym ogniu mieszamy masę drewnianą łyżką, aż będzie się do niej przyklejać. Studzimy, wstawiając naczynie do miski z zimna wodą i mieszamy. Następnie całość ubijamy na gęstą masę i po przelaniu do natłuszczonego pojemnika wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.

                                                                                            Śliwki na gorąco
                                                                                            Śliwki na gorąco

                                                                                            Autor: TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"