Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza

Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza
Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza

ŁUKASZ PANFIL

PRZYSTAWKA

Rosół z dzikiej kaczki czas przygotowania: 1,5h Składniki :

  • 1/2 kg kaczki - bez wyluzowanej piersi i odciętego udka (samo chude mięso) ze wszelkimi tłuszczykami
    • 3 marchewki
      • 1 pietruszka
        • 1/8 selera
          • 1/2 pora
            • 1 cebula
              • kilka liści lubczyku
                • 2 suszone grzyby
                  • 2 kostki bulionu
                    • 1 goździk
                      • 3 liście laurowe
                        • 4 ziela angielskie
                          • pokrojona natka pietruszki

                            Sposób przygotowania:

                            Umyte i podzielone na kawałki mięso i kości zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, grzyby, kostki bulionowe oraz lubczyk. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy. Jeśli komuś przeszkadza, to można zdjąć wierzchnią warstwę tłuszczu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, pierożkami z mięsem kaczki i lanymi kluskami.

                            Rosół z dzikiej kaczki
                            Rosół z dzikiej kaczki

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Medaliony z rogacza w sosie kurkowym czas przygotowania: 30 minut

                            Składniki:

                            • 8 medalionów z jelenia, każdy po 50g
                              • 400 g bobu
                                • 200 g kurek
                                  • 1 opakowanie rukoli (ok.50 g)
                                    • 1 opakowanie serka topionego
                                      • pół kieliszka białego wina
                                        • 100g śmietany (18%)
                                          • 40 g masła
                                            • świeżo zmielony pieprz
                                              • sól
                                                • 2 średnie cebule

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Medaliony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Bób gotujemy do miękkości, odsączamy i obrabiamy. Następnie blenderem ucieramy na purée i dodajemy przyprawy. Medaliony smażymy po 2 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tłuszczu po smażeniu medalionów blanszujemy cebulę i kurki. Dodajemy serek, wino i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę i bób, a następnie medaliony polane sosem z kurek.

                                                  Medaliony z rogacza
                                                  Medaliony z rogacza

                                                  DESER:

                                                  Malinowy cranachan

                                                  czas przygotowania: 35 minutSkładniki:

                                                  • 5 łyżek płatków owsianych
                                                    • 150 ml śmietany kremówki
                                                      • 150 g serka naturalnego
                                                        • 2 łyżki płynnego miodu
                                                          • 2 łyżki whisky
                                                            • 400 g malin

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Mocno rozgrzewamy opiekacz. Układamy na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypujemy na nią płatki owsiane. Opiekamy około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawiamy na około 15 minut do ostygnięcia. Ubijamy kremówkę i starannie mieszamy z serkiem naturalnym. Dodajmy miód i whisky. Całość mieszamy, a następnie łączymy z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachowujemy kilka malin do przybrania deseru, pozostałe układamy wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Dekorujemy pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podajemy cranachan natychmiast lub wstawiamy do lodówki, nie dłużej niż na 1 godzinę.

                                                              Malinowy cranachan
                                                              Malinowy cranachan

                                                              Autor: TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"