Rodzinne wspomnienia Adama Jakubiaka (Słupsk)

Rodzinne wspomnienia
Rodzinne wspomnienia

Sposób przygotowania:

  • Szafran namaczamy w wodzie.
    • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
      • Cebulę obieramy i kroimy drobno.
        • Pokrojoną cebulę smażymy przez około 10 minut.
          • Dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, liście laurowe oraz pokrojoną czerwoną paprykę.
            • Gotujemy przez 5 minut, aż papryka zmięknie.
              • Dodajemy pokrojone pomidory i suszoną paprykę.
                • Dusimy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając.
                  • Dodajemy wywar rybny, wodę wraz z namoczonym szafranem i mielone migdały.
                    • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
                      • Gotujemy przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
                        • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                          • Filety z dorsza i łososia kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
                            • Do sosu dodajemy pokrojone filety oraz krewetki i omułki.
                              • Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i gotujemy przez 5 minut.
                                • Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości