Ugotowani

„Relaks w stylu Lao Lao” Marcin Wysocki

Ugotowani

Składniki:

  • 400 gram zielonej papai siekanej w paski o szerokości około 2 mm
  • 8 ostrych chili drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 gram fasolki zielonej (najlepiej wężowej), ale można zastąpić szparagową
  • 6 łyżek prażonych orzeszków ziemnych lekko rozgniecionych
  • Pomidorki koktajlowe posiekane

Sposób przygotowania:

  • Do moździerza wkładamy czosnek i chili. Ucieramy je.
  • Dodajemy fasolkę i dalej nieco ucieramy.
  • Wrzucamy kilka strzępów z papai.
  • Całość przekładamy do większej miski, dodajemy sos rybny, limonkę i cukier. Dokładnie mieszamy.
  • Na koniec dodajemy resztę papai i pomidory. Sałatkę znów nieco ucieramy, aby owoce puściły sok.
  • Posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Pozostałe wiadomości