Składniki:
- 400 gram zielonej papai siekanej w paski o szerokości około 2 mm
- 8 ostrych chili drobno posiekane
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 200 gram fasolki zielonej (najlepiej wężowej), ale można zastąpić szparagową
- 6 łyżek prażonych orzeszków ziemnych lekko rozgniecionych
- Pomidorki koktajlowe posiekane
Sposób przygotowania:
- Do moździerza wkładamy czosnek i chili. Ucieramy je.
- Dodajemy fasolkę i dalej nieco ucieramy.
- Wrzucamy kilka strzępów z papai.
- Całość przekładamy do większej miski, dodajemy sos rybny, limonkę i cukier. Dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy resztę papai i pomidory. Sałatkę znów nieco ucieramy, aby owoce puściły sok.
- Posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi.