„Ptak jarosz we włoskich ciuchach” Łukasza Bociana (Trójmiasto i okolice)

Ptak jarosz we włoskich ciuchach
Ptak jarosz we włoskich ciuchach

Sposób przygotowania:

Nadzienie do gołąbków

  • Kasze i ryż gotujemy al dente, następnie przekładamy do garnka mieszamy i przyprawiamy.
    • Kapustę włoską sparzamy wrzątkiem tak aby zmiękły liście. Odrywamy pojedyncze liście. Zawijamy gołąbki, faszerując kaszami.
      • Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 3 szklankami rosołu i wkładam do pieca na 1 godzinę w temperaturze 180 °C.

        Sos

        • Podgrzewamy rosół, dodajemy 2 puszki pomidorów, łyżkę koncentratu, pieprz, sól. Zagotowujemy.
          • Po godzinie pieczenia gołąbków dolewamy sosu i zostawiamy w piecu kolejne 30minut.
            • Upieczone serwujemy posypane pietruszką i serem.
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości