„Wyjście z pudełka” Kuba Łysiak

Składniki:

Tofu:

  • 1 duży kawałek tofu
  • 2 łyżki dowolnej mąki (polecamy owsianą)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki oleju
  • Kilka liści sałaty
  • 1 marchewka

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta chilli
  • Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Tofu
  • Odsączamy tofu i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy je w mieszance mąki i przypraw.
  • Tofu smażymy z każdej ze stron po 2 minuty. Odsączamy przy użyciu ręcznika papierowego.
  • Podajemy tofu na pociętych drobno kawałkach sałaty z marchwią i polewamy ciepłym sosem.
Sos
  • Do rondelkawlewamy przecier pomidorowy, dodajemy drobno pokrojony czosnek i imbir. Wlewamy ocet jabłkowy, olej sezamowy oraz sos sojowy. Następnie przyprawiamy chilli, solą i pieprzem.
  • Na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.