Składniki:
Tofu:
- 1 duży kawałek tofu
- 2 łyżki dowolnej mąki (polecamy owsianą)
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki oleju
- Kilka liści sałaty
- 1 marchewka
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
- 70 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Szczypta chilli
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Tofu
- Odsączamy tofu i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy je w mieszance mąki i przypraw.
- Tofu smażymy z każdej ze stron po 2 minuty. Odsączamy przy użyciu ręcznika papierowego.
- Podajemy tofu na pociętych drobno kawałkach sałaty z marchwią i polewamy ciepłym sosem.
Sos
- Do rondelkawlewamy przecier pomidorowy, dodajemy drobno pokrojony czosnek i imbir. Wlewamy ocet jabłkowy, olej sezamowy oraz sos sojowy. Następnie przyprawiamy chilli, solą i pieprzem.
- Na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.