„W drodze do oświecenia” Róża Adamcio

Składniki:

Ciasto

  • 50 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 175 ml wody (wrzątek)
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie serka typu feta
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Sałatka

  • 1 mango
  • 3 cebule czerwone
  • Kilka garści rukoli
  • Kiełki słonecznika
  • Szczypta soli
  • Kilka kropel octu ryżowego

Sos

  • 80 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • Szczypta chilli
  • 100 g sezamu
Sposób przygotowania:
Ciasto
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę ryżową. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto i wyrobione zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w kwadraty mające po 5 cm.
Nadzienie
  • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy kilka minut.
  • Dodajemy rozmrożony i odcedzony z wody szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.
  • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Nadzienie nakładamy łyżeczką na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta. Boki sklejamy na krzyż.
  • Koszyczek do gotowania na parze wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier smarujemy cienko olejem i układamy pierwszą partię pierożków. Zamykamy naczynie i gotujemy na dużej parze przez około 7 minut.
Sałatka
  • Mango kroimy w słupki, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy szczyptę soli i skraplamy octem ryżowym. Odstawiamy na kilka godzin.
  • Do miski układamy rukolę, dodajemy pokrojone mango i kilka piórek cebuli oraz kiełki słonecznika.
Sos
  • W miseczce mieszamy 4 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu sojowego i szczyptą chilli. Dodajemy drobno posiekany por i imbir.
  • Wlewamy sos do sałatki i mieszamy ze składnikami.
  • Posypujemy ówcześnie uprażonym delikatnie sezamem.