Składniki:
Ciasto
- 50 g mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej
- 175 ml wody (wrzątek)
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie serka typu feta
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sałatka
- 1 mango
- 3 cebule czerwone
- Kilka garści rukoli
- Kiełki słonecznika
- Szczypta soli
- Kilka kropel octu ryżowego
Sos
- 80 ml sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
- 1 łyżka tartego imbiru
- Szczypta chilli
- 100 g sezamu
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę ryżową. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto i wyrobione zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w kwadraty mające po 5 cm.
Nadzienie
- Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy kilka minut.
- Dodajemy rozmrożony i odcedzony z wody szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do przestygnięcia.
- Nadzienie nakładamy łyżeczką na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta. Boki sklejamy na krzyż.
- Koszyczek do gotowania na parze wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier smarujemy cienko olejem i układamy pierwszą partię pierożków. Zamykamy naczynie i gotujemy na dużej parze przez około 7 minut.
Sałatka
- Mango kroimy w słupki, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy szczyptę soli i skraplamy octem ryżowym. Odstawiamy na kilka godzin.
- Do miski układamy rukolę, dodajemy pokrojone mango i kilka piórek cebuli oraz kiełki słonecznika.
Sos
- W miseczce mieszamy 4 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu sojowego i szczyptą chilli. Dodajemy drobno posiekany por i imbir.
- Wlewamy sos do sałatki i mieszamy ze składnikami.
- Posypujemy ówcześnie uprażonym delikatnie sezamem.