„Nie poddawaj się!" Agnieszka Szaniawska

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 miękkich gruszek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 100 g koziego sera
  • Garść rukoli
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowym
  • 1 ostra papryczka
  • Szczypta świeżej kolendry
  • Kilka goździków
Sposób przygotowania:
  • Filety marynujemy w czosnku, kolendrze, miodzie, ostrej papryczce, oleju rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce.
  • Na następny dzień nadziewamy na patyczki i grillujemy 10 minut.
  • Obrane gruszki przekrawamy na pół, dodajemy sok oraz startą skórkę z limonki, łyżeczkę oleju rzepakowego z miodem, rozgniecione na pył goździki oraz pokrojoną ostrą papryczką. Grillujemy ok. 15 minut.
  • Szaszłyki podajemy na rukoli z pomidorkami koktajlowymi oraz z suszonymi pomidorami, następnie kładziemy gorące gruszki. Wszystko posypujemy kozim serem.