Składniki:
Tatar z łososia
- 30 gram wędzonego łososia
- 30 gram surowego łososia
- 3 łyżeczki kaparów
- Połówka zielonego ogórka
- 1 limonka
- 1 cytryna
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny jabłkowy 2 łyżeczki
- 1 awokado
Tatar z kaczki
- 2 filety z kaczki
- garść żurawiny suszonej
- 8 sztuk czerwonego winogrona
- połówka zielonego jabłka
- garść pistacji
- połówka czerwonej, dużej cebuli
- kiełki lucerny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tatar z łososia
- Drobno siekamy łososia surowego i wędzonego – mieszamy.
- Ogórka kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną.
- Do jednej miski wrzucamy: łososia, kapary, zielony ogórek, mieszamy dodając sok z limonki, oliwę, ocet winny jabłkowy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość tatara układamy na talerzu i ozdabiamy awokado.
Tatar z kaczki
- Drobno siekamy mięso kaczki, usuwamy skórę i wszystkie żyłki.
- Kroimy winogrono i usuwamy pestki.
- Obieramy i siekamy pistacje.
- Kroimy żurawinę, obieramy i kroimy jabłko, kroimy cebulę.
- Do jednej miski wrzucamy i mieszamy: posiekane mięso, żurawinę, pistacje, winogrono, jabłko, cebulę, dodajemy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Wykładamy tatara na talerz i ozdabiamy kiełkami lucerny.