„Matka wariatka, czyli ostra jazda na surowo” Paulina Grzegorzewska

Składniki:

Tatar z łososia

  • 30 gram wędzonego łososia
  • 30 gram surowego łososia
  • 3 łyżeczki kaparów
  • Połówka zielonego ogórka
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet winny jabłkowy 2 łyżeczki
  • 1 awokado

Tatar z kaczki

  • 2 filety z kaczki
  • garść żurawiny suszonej
  • 8 sztuk czerwonego winogrona
  • połówka zielonego jabłka
  • garść pistacji
  • połówka czerwonej, dużej cebuli
  • kiełki lucerny
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tatar z łososia
  • Drobno siekamy łososia surowego i wędzonego – mieszamy.
  • Ogórka kroimy w kostkę.
  • Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną.
  • Do jednej miski wrzucamy: łososia, kapary, zielony ogórek, mieszamy dodając sok z limonki, oliwę, ocet winny jabłkowy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość tatara układamy na talerzu i ozdabiamy awokado.
Tatar z kaczki
  • Drobno siekamy mięso kaczki, usuwamy skórę i wszystkie żyłki.
  • Kroimy winogrono i usuwamy pestki.
  • Obieramy i siekamy pistacje.
  • Kroimy żurawinę, obieramy i kroimy jabłko, kroimy cebulę.
  • Do jednej miski wrzucamy i mieszamy: posiekane mięso, żurawinę, pistacje, winogrono, jabłko, cebulę, dodajemy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  • Wykładamy tatara na talerz i ozdabiamy kiełkami lucerny.