Marta i Michał: Keftedes, tzatziki i pita, czyli warzywa grillowane i „keftedes”: greckie kotleciki z ziołami podawane z sosem tzatziki

Tzatziki

Składniki:

3 ogórki szklarniowe

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy extra vergine

3 x 350 g jogurtu greckiego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji: oliwa, oliwki czarne z pestką

Przygotowanie

Ogórki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Oliwę z czosnkiem łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy w miseczce skropione oliwą, udekorowane oliwkami.

Keftedes

1,5 kg mięsa mielonego wołowego

10 g majeranku

10 g tymianku

10 g rozmarynu

5 g białego pieprzu

Co najmniej 1 łyżeczka soli

Warzywa grillowane:

1 papryka

1 czerwona cebula

2 marchewki

Chlebek pita do podania

Przygotowanie Tymianek mieszamy w misce z mięsem, dokładnie ugniatając. Następnie formujemy w ulubionym kształcie – ja polecam płaskie i podłużne.

Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy gotowe porcje i smażymy pod przykryciem przez co najmniej 2-3 minuty, aż do uzyskania ciemnoszarej powierzchni. Wyłączamy ogień, solimy obficie z obu stron i pozostawiamy pod przykryciem.

Warzywa w grubych plastrach mieszamy z solą, oliwą, czarnym pieprzem i majerankiem, a następnie nabijamy na podwójne lub płaskie patyczki do szaszłyków i układamy nad naczyniem żaroodpornym.

Pieczemy w 190℃ do chwili uzyskania przypieczonego koloru, obracając co 5-10 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości