Malwina i Krystian: NIEBIAŃSKO PYSZNE, czyli biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

NIEBIAŃSKO PYSZNE, czyli biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
NIEBIAŃSKO PYSZNE, czyli biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki na 8 sztuk:
  • 3 duże jajka
    • szczypta soli
      • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
        • 3 łyżki mąki pszennej
          • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
            Przygotowanie:

            Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię wymieszać, przesiać .Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4 okręgi o średnicy 10 cm każdy. W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić tak powstałą masę. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi - około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180º C przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier). Zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia). Pozostawić do wystudzenia.

            Dodadkowo:
            • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
              • 1,5 łyżki cukru pudru
                • świeże truskawki lub inne owoce, do podania
                  • cukier puder do oprószenia
                    Przygotowanie:

                    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki. Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami oprószyć cukrem pudrem i podawać (ewentualnie oprószyć cukrem pudrem przed samym podaniem). Przechowywać w lodówce.

                    Ugotowani w parach: Niebiańsko pyszne biskwity zdziwiły Mijin
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"