„Łódki w orzechowym morzu” Christopher Siemieński

Składniki:

  • Chipsy krewetkowe
  • 2 łyżki oliwy orzechowej
  • Łyżka smażonych płatków z cebuli
  • Ząbek czosnku (zgnieciony)
  • 1/4 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 2 łyżeczki Sambal oelek (surowa pasta z chili)
  • 80g masła orzechowego (bez cukru, z kawałkami orzechów)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnej soi
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  • W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, Sambal oelek, pastę krewetkową. Smażymy na małym ogniu przez około minutę.
  • Dodajemy masło orzechowe, 3/4 kubka wody. Całość dobrze mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, ciemną soję, cukier, sok z cytryn oraz płatki cebuli. Studzimy.
  • Podajemy w temperaturze pokojowej jako dip do chipsów krewetkowych.