Składniki:
- Chipsy krewetkowe
- 2 łyżki oliwy orzechowej
- Łyżka smażonych płatków z cebuli
- Ząbek czosnku (zgnieciony)
- 1/4 łyżeczki pasty krewetkowej
- 2 łyżeczki Sambal oelek (surowa pasta z chili)
- 80g masła orzechowego (bez cukru, z kawałkami orzechów)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnej soi
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, Sambal oelek, pastę krewetkową. Smażymy na małym ogniu przez około minutę.
- Dodajemy masło orzechowe, 3/4 kubka wody. Całość dobrze mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, ciemną soję, cukier, sok z cytryn oraz płatki cebuli. Studzimy.
- Podajemy w temperaturze pokojowej jako dip do chipsów krewetkowych.