„Klimat miasta” Kuba Łysiak

Składniki:

Chlebowiec

  • 4 puszki chlebowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado
  • 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chilli i nie pieprzu cayenne!)
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • Szklanka Coli

Bułeczka Bao

  • 500 g mąki ryżowej albo pszennej
  • 50 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 0,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • Szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Chlebowiec
  • Na dno naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie na nią układamy chlebowiec.
  • Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty czosnek, sos Worcestershire i smarujemy dokładnie chlebowiec.
  • Zalewamy wszystko colą.
  • Tak przygotowany chlebowiec zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dzień).
  • Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 120°C.
  • Po upieczeniu możemy z łatwością oddzielić i porwać chlebowiec na drobne części.
Bułeczka Bao
  • Sproszkowane droższe umieszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.
  • Mieszamy mąkę ryżową z cukrem i solą, dodajemy mleko, wodę, ocet i olej słonecznikowy.
  • Po chwili, dodajemy drożdże i mieszamy wszystkie składniki, następnie wyrabiamy ciasto.
  • Miskę z ciastem wstawiamy na 2h do piekarnika na 40°C.
  • Wyjmujemy ciasto, posypujemy je proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wyrabiamy.
  • Lepimy bułeczki, układamy je w naczyniu do gotowania na parze, następnie gotujemy przez kilkanaście minut.