Składniki:
Chlebowiec
- 4 puszki chlebowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado
- 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chilli i nie pieprzu cayenne!)
- 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- Szklanka Coli
Bułeczka Bao
- 500 g mąki ryżowej albo pszennej
- 50 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu
- 0,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- Szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Chlebowiec
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie na nią układamy chlebowiec.
- Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty czosnek, sos Worcestershire i smarujemy dokładnie chlebowiec.
- Zalewamy wszystko colą.
- Tak przygotowany chlebowiec zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dzień).
- Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 120°C.
- Po upieczeniu możemy z łatwością oddzielić i porwać chlebowiec na drobne części.
Bułeczka Bao
- Sproszkowane droższe umieszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.
- Mieszamy mąkę ryżową z cukrem i solą, dodajemy mleko, wodę, ocet i olej słonecznikowy.
- Po chwili, dodajemy drożdże i mieszamy wszystkie składniki, następnie wyrabiamy ciasto.
- Miskę z ciastem wstawiamy na 2h do piekarnika na 40°C.
- Wyjmujemy ciasto, posypujemy je proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wyrabiamy.
- Lepimy bułeczki, układamy je w naczyniu do gotowania na parze, następnie gotujemy przez kilkanaście minut.