Przepisy TOMASZA RABEL, sezon 5

Kozia idylla
Kozia idylla

PRZYSTAWKA:

Kozia idylla w gondoli

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych
    • 2 ząbki czosnku
      • oliwa
        • opakowanie koziego sera
          • 5 świeżych fig
            • 30 dag wędzonego boczku
              • pęczek świeżej bazylii
                • sos balsamiczny do dekoracji

                  Sposób przygotowania:

                  Papryki przekrajamy na pół i oczyszczamy z pestek. Połówki papryki układamy na blasze do pieczenia. Następnie do każdej papryki dodajemy: posiekany czosnek, bazylię, pokrojony w kostkę boczek, plaster koziego sera oraz pokrojone w małą kosteczkę figi. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut. Danie podajemy ze świeżymi figami na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Skarb Marco Polo

                  Skarb Marco Polo
                  Skarb Marco Polo

                  Składniki:

                  • około 15 krewetek tygrysich (mogą być wcześniej ugotowane i zamrożone)
                    • 500 ml białego wina
                      • 500 ml bulionu warzywnego
                        • 300 g ryżu arborio
                          • 2 łyżki oliwy
                            • 2 szalotki
                              • 2 ząbki czosnku
                                • 100 g mrożonego groszku
                                  • 100 g parmezanu lub grana padano
                                    • szczypta szafranu
                                      • sól do smaku
                                        • świeża natka pietruszki

                                          Sposób przygotowania:

                                          Obrane z pancerzy krewetki gotujemy w małej ilości wrzącej wody, przez około 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą oregano oraz sokiem z cytryny. Groszek wrzucamy do durszlaka i przelewamy litrem gotującej się wody. Odstawiamy. Szalotkę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy, lekko podsmażamy, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wsypujemy ryż, smażymy przez 5 minut. Wlewamy 100 ml wina, dokładnie mieszamy do czasu aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy 100 ml bulionu, mieszamy, aż płyn się wchłonie, czynność powtarzamy 4 razy, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Dodajemy szafran. Na końcu dodajemy parmezan, krewetki i groszek. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą do smaku. Podajemy udekorowane natką pietruszki oraz parmezanem.

                                          

                                          DESER:

                                          Fioletowy wenecki sen

                                          Fioletowy wenecki sen
                                          Fioletowy wenecki sen

                                          Składniki:

                                          • 500 g śliwek węgierek
                                            • 100 g brązowego cukru
                                              • listki mięty do dekoracji

                                                Ciasto

                                                Składniki:

                                                • 250 g mąki pszennej
                                                  • 1/2 szklanki cukru
                                                    • 2 jajka
                                                      • 150 g masła
                                                        • 1 opakowanie cukru waniliowego

                                                          Krem

                                                          Składniki:

                                                          • 500 g serka mascarpone
                                                            • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
                                                              • 3 łyżki cukru pudru

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy, a następnie formujemy w kulę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy chwilę miksujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnie schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrajamy kółka. Wyciętymi kółkami ciasta wykładamy foremki na tartaletki. Nadmiar ciasta ścinamy z brzegów foremek. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze do 200°C przez około 12-15 minut. Przed wstawieniem tartaletek do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Upieczone spody studzimy. Następnie na każdą tartaletkę wykładamy masę serową. Na patelni karmelizujemy brązowy cukier. Dodajemy pokrojone śliwki. Całość smażymy na małym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji a następnie miksujemy. Gorącą masę śliwkową wykładamy na tartaletki z masą serową. Podajemy udekorowane miętą.

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości