Przepisy TOMASZA LEWANDOWSKIEGO, sezon 5, Tarnów

Coś na ząb
Coś na ząb

PRZYSTAWKA:

Coś na ząb

Składniki:

  • 1/2 kg solonego śledzia marynowanego w zalewie jabłkowej
    • 100 g marynowanych kurek
      • 2 cebule
        • pęczek natki pietruszki
          • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
            • kieliszek żubrówki
              • sól, pieprz i cukier do smaku

                Sposób przygotowania:

                Śledzia marynujemy dzień wcześniej. Kurki mieszamy z dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i natki pietruszki. Doprawiamy oliwą z oliwek i żubrówką. Śledzia zwijamy, tak, aby powstało wewnątrz miejsce na farsz kurkowy. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

                Marynata do śledzi

                Składniki:

                • 400 ml wody
                  • 20 ml octu jabłkowego
                    • sok z cytryny
                      • 250 ml soku jabłkowego
                        • 20 dag trawy żubrowej
                          • 1/2 marchewki

                            Sposób przygotowania:

                            Wszystkie płynne składniki mieszamy. Do gotowej zalewy dodajemy połówkę marchewki. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na około 12 godzin.

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Złoty but generała

                            Składniki:

                            Złoty but generała
                            Złoty but generała
                            • 70 dag polędwicy wołowej środkowej
                              • 25 dag mięsa z kurczaka bez skóry
                                • mały słoiczek pasty truflowej
                                  • opakowanie ciasta francuskiego
                                    • 1 jajko
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Polędwicę oczyszczamy z błon i odstawimy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Polędwica musi być w środku średnio wysmażona. Delikatnie pieprzymy do smaku i odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso z kurczaka mielimy, mieszamy z pastą truflową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie, na którym wykładamy część masy z kurczaka z truflami. Następnie na wyłożonej masie układamy polędwicę, którą dokładnie obkładamy pozostałą masą z kurczaka. Całość zawijamy w ciasto francuskie pamiętając, aby mocno docisnąć brzegi. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem sosu szpinakowego.

                                        Sos szpinakowy

                                        Składniki:

                                        • 1 kg szpinaku
                                          • 2 cebule
                                            • 4 ząbki czosnku
                                              • 250 g śmietany 18%
                                                • 150 g gorgonzoli
                                                  • 1/2 kostki masła
                                                    • sól i pieprz

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Cebule i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy na maśle. Do osobnego naczynia wlewany śmietanę, dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do cebuli i czosnku dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Całość dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany ser i całość dusimy na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                      DESER:

                                                      Gorzki wulkan

                                                      Składniki:

                                                      Gorzki wulkan
                                                      Gorzki wulkan
                                                      • 8 jajek
                                                        • 200 g masła
                                                          • 350 g czekolady gorzkiej
                                                            • 200 g cukru pudru
                                                              • lody miętowe

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a na koniec cukier puder. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając. Następnie przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut. Deser podajemy z musem malinowym i lodami miętowymi.

                                                                Mus z malin

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg malin
                                                                  • 100 g cukru
                                                                    • 50 ml wody

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy czekając aż syrop cukrowy zgęstnieje. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawiamy mus do lodówki na około 2 godziny.

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości