Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale

Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale
Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale

PRZYSTAWKA:

Zbójnicka zakąska

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
    • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
      • oscypek
        • liście sałaty do dekoracji
          • pomidorki koktajlowe

            Sposób przygotowania:

            Oscypek kroimy w słupki, którymi przebijamy suszone śliwki. Następnie każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami.

            DANIE GŁÓWNE:

            Szpadka juhasa

            Składniki:

            Szpadka juhasa
            Szpadka juhasa
            • 60 dag mięsa baraniego i jagnięcego
              • 30 dag boczku
                • 2 papryki
                  • 2 cebule
                    • szklanka wytrawnego wina
                      • 3 ząbki czosnku
                        • 3 łyżki soku z cytryny
                          • 1/3 szklanki oliwy
                            • łyżeczka pieprzu
                              • bazylia
                                • rozmaryn
                                  • sól
                                    • 30 dag pieczarek
                                      • ogórki kiszone

                                        Sposób przygotowania:

                                        Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy sok z cytryny, wino, 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę i wkładamy do marynaty. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na szpadki przekładając je pokrojonym w plastry boczkiem, papryką, pieczarkami i cebulą. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do zrumienienia. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.

                                        DESER:

                                        Tarta harnasia

                                        Tarta harnasia
                                        Tarta harnasia

                                        Składniki:

                                        • 20 dag maślanych herbatników czekoladowych
                                          • tabliczka gorzkiej czekolady
                                            • 50 dag zmielonego twarogu
                                              • 20 dag kwaśnej śmietany
                                                • 10 dag cukru pudru
                                                  • laska wanilii
                                                    • 40 dag truskawek do dekoracji

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Czekoladowe maślane herbatniki dokładnie kruszymy w misce. Roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gotową masę herbatnikową wykładamy do pucharków i zostawiamy do zastygnięcia. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy aromat uzyskany po rozcięciu laski wanilii a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Deser dekorujemy pokrojonymi truskawami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości