Przepisy PAWŁA MATŁAWSKIEGO, 3 sezon, Warszawa

Przepisy PAWŁA MATŁAWSKIEGO, 3 sezon, Warszawa
Przepisy PAWŁA MATŁAWSKIEGO, 3 sezon, Warszawa

PRZYSTAWKADobiegający koniec lataSkładniki: • 1 bakłażan • 2-3 duże pomidory • opakowanie mozzarelli • tymianek, • bazylia, • rukola do dekoracji • czosnek • ocet balsamiczny• sól i oliwa.Sposób przygotowania:Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry i wykładamy na papierowy ręcznik na około 2 minuty. Pomidora i mozzarellę kroimy również w grube plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na gorącą oliwę wykładamy plastry bakłażana i plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem i solą a następnie obsmażamy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu obsmażamy plastry pomidora przez około minutę z każdej strony. Obsmażone wcześniej warzywa układamy na przemian na blasze do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180-200ºC. Gotowe warzywa podajemy pokropione octem balsamicznym i przystrojone bazylią i rukolą.DANIE GŁÓWNEKaczka pływaczka

Składniki:• 4 kacze piersi • szklanka wytrawnego czerwonego wina • 4 pomarańcze • imbir • 8 ziemniaków • 2 gruszki • żurawina • ananas w syropie • olej • 2 łyżki cukru• sól i pieprzSposób przygotowania:Przygotowujemy marynatę: do wina dodajemy trzy plasterki imbiru oraz sok i startą skórkę z pomarańczy. Piersi kaczki myjemy, suszymy następnie bardzo ostrym nożem ukośnie nacinamy skórkę i wcieramy trochę soli. Mięso układamy w naczyniu, zalewamy marynatą tak, aby było zakryte i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z marynaty i obsmażamy na gorącym oleju przez 6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia zalewamy ją winno-pomarańczową marynatą, dodajemy sok z kolejnej pomarańczy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut. Następnie przykrywamy plasterkami pomarańczy, ewentualnie dodając jeszcze sok. Gruszki obieramy, wyjmujemy łyżeczką gniazda nasienne tak, by tworzyły kształt małych misek, które wypełniamy żurawiną. Tak przygotowane gruszki dodajemy do kaczki 5 minut przed zakończeniem duszenia razem pozostałymi plasterkami pomarańczy, które rozkładamy na powierzchni mięsa. W trakcie duszenia kaczki przygotowujemy ziemniaki. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie uważając, by się nie rozgotowały. Kiedy ziemniaki są już gotowe odcedzamy je a następnie podsmażamy posypane cukrem. W trakcie smażenia ziemniaki delikatnie obracamy aż się skarmelizują. Gotową kaczkę podajemy z ziemniakami, gruszką oraz plastrem ananasa z żurawiną. DESERChampion polskich cyklistów

 Kaczka pływaczka
Kaczka pływaczka

Składniki:• 1 szklanka kaszy (kasza manna) • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 kostka masła • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • dwie łyżki, drobnego, brązowego cukru • wanilia lub opakowanie cukru waniliowego • około 12 soczystych jabłek • lody waniliowe lub malagaSposób przygotowania:Cukier, kaszę manną i mąkę mieszamy, dodajemy jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wanilię a następnie dzielimy na trzy części. Jabłka, ścieramy na grubej tarce. Formę do ciast wykładamy papierem do pieczenia, brzegi formy smarujemy masłem. Następnie wykładamy gotową masę na przemian ze startymi jabłkami tak aby ostatnią warstwą była masa, którą posypujemy dwiema łyżkami brązowego cukru i pokrojonym masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez około godzinę. Upieczone ciasto kroimy i podajemy z gałką lodów.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Champion polskich cyklistów
Champion polskich cyklistów
podziel się:

Pozostałe wiadomości