Przepisy MARTY POHREBNY, sezon 5, Zielona Góra

Wiejska elegancja
Wiejska elegancja

PRZYSTAWKA:

Wiejska elegancja

Wiejska elegancja
Wiejska elegancja

Składniki:

  • 8 ślimaków na osobę po wstępnej obróbce, w bulionie
    • 1/2 kostki masła
      • 2 ząbki czosnku
        • garść posiekanej natki pietruszki
          • 100 ml wino wytrawne
            • 1 szalotka
              • sól
                • pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Masło czosnkowe sporządzamy mieszając miękkie masło z rozgniecionymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną natką pietruszki i szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem. Muszle ślimaków gotujemy w wodzie, a następnie studzimy. Do każdej muszli wlewamy kilka kropli wina, dodajemy trochę masła czosnkowego, wkładamy ślimaka lub dwa w zależności od wielkości muszli, otwór dokładnie zakrywamy masłem czosnkowym. Ślimaki układamy na blaszce otworami do góry i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20. Podajemy z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Dzika tradycja

                  Dzika tradycja
                  Dzika tradycja

                  Składniki:

                  • 2 kg szynki z dzika
                    • 30 dag słoniny pokrojonej w plastry
                      • 1-2 ząbki czosnku

                        Sposób przygotowania:

                        Mięso przed pieczeniem doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na dno brytfanki układamy plastry słoniny, następnie obwijamy nią całą szynkę. Mięso wkładamy do piekarnika i podpiekamy w wysokiej temperaturze 200°C przez około pół godziny. Następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez trzy godziny. Podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem kopytek i buraczków.

                        Marynata

                        Składniki:

                        • 1 włoszczyzna
                          • 1/2 l czerwonego wina
                            • kilka ziaren jałowca
                              • łyżka suszonego lub posiekanego świeżego rozmarynu
                                • 4 ząbki czosnku
                                  • sól
                                    • pieprz

                                      Sposób przygotowania:

                                      Włoszczyznę kroimy w drobne słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich żyłek i błon i zanurzamy w marynacie. Zostawiamy na minimum dwa dni w chłodnym miejscu.

                                      Kopytka

                                      Składniki:

                                      • 1 kg ugotowanych ziemniaków
                                        • 2 jajka
                                          • 250 - 300 g mąki pszennej
                                            • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                              • sól

                                                Sposób przygotowania:

                                                Ugotowane ziemniaki mielimy. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto wyrabiamy. Z gotowego ciasta rolujemy wałeczki grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na małe kawałki. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy w dużej ilości wody aż do ich wypłynięcia na powierzchnię.

                                                Buraczki

                                                Składniki:

                                                • 1 kg buraków
                                                  • 50 g masła
                                                    • opakowanie śmietany 18%
                                                      • 1 cebula
                                                        • sól
                                                          • szczypta cukru
                                                            • sok z cytryny do smaku
                                                              • 2 łyżki mąki

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Buraczki myjemy, gotujemy, a następnie ścieramy na grubej tarce. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Łączymy ją z burakami, dodajemy śmietanę i krótko dusimy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku: solą, cukrem i sokiem z cytryny.

                                                                Sos grzybowy

                                                                Składniki:

                                                                • 50 g grzybów suszonych
                                                                  • 1 szklanka śmietany 18%
                                                                    • 2 łyżki mąki
                                                                      • 2 łyżki masła
                                                                        • sól
                                                                          • pieprz

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Grzyby myjemy w ciepłej wodzie, następnie moczymy je przez 5 godzin w dwóch szklankach zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wywaru. Całość zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, masło i pokrojone grzyby.

                                                                            Kotlety z soczewicy brązowej - wersja wegetariańska

                                                                            Składniki:

                                                                            • 1 szklanka soczewicy brązowej
                                                                              • cebula
                                                                                • jajko
                                                                                  • pęczek natki pietruszki
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • 2 łyżki bułki tartej
                                                                                        • olej do smażenia
                                                                                          • pieprz
                                                                                            • sól

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę, cebulkę, czosnek i posiekanąnatkę pietruszki mielimy, dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem oraz bułką tartą by z masy łatwo formowało się kotlety. Smażymy na oleju do zrumienia.

                                                                                              DESER:

                                                                                              Czekoladowy romantyzm

                                                                                              Czekoladowy romantyzm
                                                                                              Czekoladowy romantyzm

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 250 g gorzkiej czekolady
                                                                                                • 125 g masła
                                                                                                  • 6 jajek
                                                                                                    • 150 g drobnego cukru
                                                                                                      • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
                                                                                                        • 250 g malin

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy dokładnie i studzimy.2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodajemypowoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie mieszając. Ubijamy pianę z 4 białek z pozostałym cukrem. Pianę dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciasto podajemy z bitą śmietaną i świeżymi malinami.

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości