Przepisy Małgorzaty Siadlak, 3. edycja, Częstochowa

Przepisy Małgorzaty Siadlak, 3. edycja, Częstochowa
Przepisy Małgorzaty Siadlak, 3. edycja, Częstochowa

PRZYSTAWKA:Góralska uwerturaSkładniki:• 2 duże oscypki• 1 bagietka• 4 łyżeczki żurawiny• 2 średnie pomidory• odrobina masła Dekoracja:Składniki:• marchewka• zielony ogórek• listki bazylii• 4 pomidorki koktajloweSposób przygotowania:Oscypka kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, bagietkę w skośne kromki. Pomidory kroimy w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Bagietkę smarujemy masłem, zapiekamy na grzanki. Równocześnie podpiekamy dwustronnie pomidory i grillujemy oscypki. Na podgrzanym i udekorowanym talerzu z łyżką żurawiny, układamy po 3 plastry grillowanego oscypka, na których kładziemy po jednym podsmażonym plastrze pomidora. Podajemy z gorącymi grzankami z bagietki. DANIE GŁÓWNEMięsno-warzywne divertimento

Składniki:• 80 dag cielęciny• 6 średnich marchewek• 3 średnie pietruszki• 4 cebule• 1 puszka zielonego groszku• 2 liście laurowe• sok z ćwiartki cytryny• 2 łyżki śmietany • 1 łyżka mąki lub 2 łyżki, jeśli chcemy, aby sos był bardziej gęsty• 3 łyżki oliwy• sól• pieprz• odrobina curry• łyżka przyprawy uniwersalnejSposób przygotowania:Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę następnie wkładamy natartą wcześniej uniwersalną przyprawą cielęcinę i dodajemy liście laurowe. Następnie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę w pół centymetrowe plastry. Po 25 minutach do garnka z cielęciną wrzucamy warzywa, przekładając na przemian warstwy marchewki, pietruszki i cebuli, przyprawiając wszystko solą, pieprzem, odrobiną curry. Jeśli naturalny sos z warzyw i cielęciny wyparuje, dolewamy wodę. Kiedy warzywa zmiękną wrzucamy zielony groszek. Całość doprawiamy mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodatkiem do cielęciny w potrawce są prażuchy.PrażuchySkładniki:• 1,5 kg ziemniaków• 5 łyżek mąki• ząbek czosnku• sólSposób przygotowania:Ziemniaki gotujemy, odcedzamy wodę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i mąkę. Następnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu prażymy przez 2 minuty. Wstrząsamy garnkiem i ponownie prażymy przez 2-3 minuty. Ubijamy ziemniaki na gładką masę. Podajemy w formie np. gałek lodowych lub w inny dowolny sposób wraz z plastrem cielęciny z potrawką warzywną.DESERŚmietanowo-serowa coda

Mięsno-warzywne divertimento
Mięsno-warzywne divertimento

Składniki:• 500g sera • 400g jogurtu lub 30% śmietany • 160 g cukru, • 1 laska wanilii, • 6 łyżeczek żelatynySposób przygotowania:Jogurt (lub śmietanę), cukier i ziarenka wanilii podgrzewamy delikatnie nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Masę wlewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z owocami lub sosem owocowym.

Śmietanowo-serowa coda
Śmietanowo-serowa coda
podziel się:

Pozostałe wiadomości

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"