Przepisy Magdaleny Lenart, 3.edycja, Rzeszów

Przepisy Magdaleny Lenart, 3.edycja, Rzeszów
Przepisy Magdaleny Lenart, 3.edycja, Rzeszów

PRZYSTAWKA:Golden TempleSkładniki:• 250 g mieszanki krojonych sałat• garść rukoli• 100 g pomidorków koktajlowych• 1/2 główki małej cebuli• 1/4 puszki kukurydzy• 3 łyżki pokrojonego ananasa z puszki• 1 filet z kurczaka• kilka jaj przepiórczych• 2 łyżeczki ziaren słonecznika• przyprawa do kurczaka• olej do smażeniaSos:Składniki:• 1/2 świeżego ogórka• mały jogurt naturalny• przyprawa tzatziki• pieprz ziarnistySposób przygotowania:Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, posypujemy przyprawą. Mieszankę sałat i rukolę wykładamy na talerz, dodajemy ananasa i pozostałe warzywa, pokrojone według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy delikatnie jaja przepiórcze, posypując je grubo zmielonym pieprzem. Kurczaka i usmażone jaja wykładamy na przygotowaną wcześniej sałatę. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy jogurt i przyprawy, wszystko mieszamy. Całość polewamy gotowym sosem oraz posypujemy dookoła ziarnami słonecznika.DANIE GŁÓWNE:Indyjska jagnięcina w towarzystwie dyni i szpinaku

Składniki:• 1 kg karkówki lub łopatki jagnięcej• 1 łyżeczka ziaren gorczycy • 4 ząbki czosnku (plasterki)• 2 cebule• 1 pęczek kolendry• 1 nieduży kawałek imbiru• 1/2 łyżeczki kurkumy• 1/2 łyżeczki cynamonu• 2 łyżeczki chilli• 2 liście laurowe• 450 g pomidorów w puszce• 1 litr wywaru mięsnego• świeżo mielony pieprz• 200 g dyni• 2 garście liści szpinaku• olej do smażeniaDodatkowo:• dowolny rodzaj ryżu• 1 cebula• 3 ogórki konserwoweSposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Wrzucamy gorczycę i smażymy aż zacznie skwierczeć, dodajemy czosnek, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i imbir. Smażymy około 10 minut. W miseczce łączymy kurkumę, cynamon i chilli z małą ilością wody. Utworzoną w ten sposób pastę dodajemy do garnka i smażymy ok. minuty. Na patelni podsmażamy mięso do zbrązowienia i również dodajemy do garnka. Następnie dodajemy liście laurowe, pomidory i zalewamy wywarem. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny aż mięso zacznie się rozpadać. Po 1,5 godzinie dodajemy dynię i gotujemy przez ok. 40 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez 1-2 minuty. Na koniec posypujemy liśćmi kolendry. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Do przysmażonej cebuli dodajemy pokrojone ogórki oraz ugotowany ryż. Całość podgrzewamy. DESER:Wspomnienie Tadż Mahal

Indyjska jagnięcina w towarzystwie dyni i szpinaku
Indyjska jagnięcina w towarzystwie dyni i szpinaku

CiastoSkładniki:• 2 i 1/2 szklanki mąki• 1/2 szklanki cukru• kostka margaryny• 4 żółtka• 2 łyżki kwaśnej śmietanyKrem:Składniki• 2 budynie waniliowe• 3 szklanki mleka• łyżka masła• łyżka ulubionego alkoholu • listki świeżej mięty• owoce i jadalne kwiatySposób przygotowania:Mąkę siekamy nożem razem z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy spody około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Budyń przygotowujemy wg przepisu, zmniejszając nieznacznie ilość mleka, dodajemy masło i łyżkę alkoholu. Ostudzoną masę wykładamy na gotowe spody. Całość przybieramy ulubionymi owocami, miętą i jadalnymi kwiatami.

Wspomnienie  Tadż Mahal
Wspomnienie Tadż Mahal
podziel się:

Pozostałe wiadomości