Przepisy Macieja Łagodzińskiego, 3. edycja, Szczecin

Przepisy Macieja Łagodzińskiego, 3. edycja, Szczecin
Przepisy Macieja Łagodzińskiego, 3. edycja, Szczecin

PRZYSTAWKA:Grillowane pomidory nadziewane jajkiem i pieczarkamiSkładniki:• 3 duże pomidory• sera feta• sól• pieprz• bazylia• 1 cebula czerwona• 4 pieczarki• 4 duże kurki• 4 jajeczka przepiórczeSposób przygotowania:

Pomidory myjemy i osuszamy, następnie ostrym nożem odkrawamy wierzchy. Wydrążamy miąższ. Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do niej pokrojoną cebulę i kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Otrzymanym farszem napełniamy pomidory do 3/4 wysokości, na wierzch każdego pomidora wbijamy jajko przepiórcze. Całość posypujemy serem feta. Pomidory układamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Pieczemy je przez ok. 20 minut w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania. DANIE GŁÓWNE:Tort schabowy

Składniki:• 4 kotlety schabowe• 1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki• 1/2 kg pieczarek• śmietana• 1 cebula• pęczek koperku• 30 dag sera żółtego• 4 duże ziemniaki do pieczenia• Bazylia• kilka kiszonych ogórków• czerwona cebulaSposób przygotowania:Schab rozbijamy na kotlety, następnie posypujemy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni na małym ogniu dusimy pokrojone pieczarki. Dodajemy do nich cebulkę, wszystko razem smażymy, aż cebulka się zarumieni. Dodajemy śmietanę. Konsystencja powinna być gęsta. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kotlety schabowe. Na wierzch każdego kotleta układamy warstwę mięsa mielonego, następnie warstwę pieczarek, koperku i sera żółtego. Układ ten powtarzamy dwukrotnie. Ser żółty musi być na samym wierzchu. Tak ułożony tort pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i całość pieczemy jeszcze przez 15 minut. Ziemniaki myjemy, owijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut razem z tortem mięsnym. Tort podajemy z upieczonym ziemniakiem z dodatkiem śmietany i bazylii oraz z sałatką z kiszonego ogórka i czerwonej cebuli.DESER:Owocowa wyspa

Tort schabowy
Tort schabowy
Owocowa wyspa
Owocowa wyspa

Składniki:• 4 jajka• 4 łyżki mąki pszennej• 4 łyżki cukru• 3 opakowania cukru wanilinowego • owoce do przybrania, najlepiej sezonowe• 1 kwaśna śmietana• olej do smażenia• lody (np. waniliowe)Sposób przygotowania:Białka jajek oddzielamy od żółtek. W suchej misce ubijamy białka na sztywno. Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę pszenną i żółtka. Ponownie ubijamy masę, aby składniki się połączyły. Patelnię rozgrzewamy i polewamy olejem. Omlet wylewamy na patelnię, po chwili zmniejszamy gaz i smażymy uważając by się nie przypalił. Gdy omlet się zetnie, przerzucamy go za pomocą łopatki i smażymy z drugiej strony. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron. Gotowy omlet kroimy w trójkąty i wykładamy na talerz, dekorujemy owocami i gałką lodów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości