Przepisy Krzysztofa Burzyńskiego, 3. edycja, Warszawa

Przepisy Krzysztofa Burzyńskiego, 3. edycja, Warszawa
Przepisy Krzysztofa Burzyńskiego, 3. edycja, Warszawa
Wołowina - szpinak - truskawka
Wołowina - szpinak - truskawka
Źródło: TVN

PRZYSTAWKA:Łosoś - bazylia - sojaSkładniki:• 1 kg filetów ze świeżego łososia• 1 cytryna• pieprz• 1 śmietana 36%• 1 opakowanie proszku wasabi• 1 ogórek• 1 torebka suszonego kopruSposób przygotowania:Łososia myjemy, odkrawamy skórę i czyścimy z błonek. Rybę siekamy bardzo drobno i odkładamy do miski. W oddzielnej misce rozrabiamy śmietanę z 10 g proszku wasabi aż do uzyskania gładkiej masy. Ogórek kroimy na cienkie plasterki.Sposób podania:Na środku talerza układamy okrąg z plastrów ogórka. Na wierzch kładziemy tatar z łososia, który skrapiamy cytryną i doprawiamy pieprzem. Na łososia kładziemy łyżkę śmietany z wasabi. Jedną stronę talerza polewamy sosem pesto, drugą sosem orientalnym. Na koniec posypujemy łososia suszonym koprem.Sos pestoSkładniki:• 2 doniczki bazylii• 3 ząbki czosnku• pół szklanki oliwy z oliwek• pół małej torebki migdałówSposób przygotowania:Do miski wrzucamy liście bazylii i wyciśnięty czosnek. Całość miksujemy. Stopniowo podczas miksowania dolewamy oliwę i dosypujemy drobno siekane migdały. Mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.Sos orientalnySkładniki:• pół butelki sosu sojowego• dwa kieliszki oliwy z oliwek• 1 cytrynaSposób przygotowania:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy.DANIE GŁÓWNE:Wołowina - szpinak - truskawkaSkładniki:• 1 kg polędwicy wołowej• oliwa z oliwek• rozmaryn• 2 ząbki czosnku• parmezan• sól• 1 opakowanie świeżego szpinaku• 1 kg truskawek• 1 cytryna• masłoSposób przygotowania:Polędwicę obieramy z tłuszczu i błonek. Przecinamy ją na pół w poprzek i umieszczamy w marynacie z oliwy z oliwek, wyciśniętego czosnku i rozmarynu. Mięso powinno być w całości zatopione w marynacie. Całość odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Mięso smażymy z marynatą na maśle na średnim ogniu przez około 6 minut z obu stron. W międzyczasie truskawki miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając sok z cytryny. Usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć sos, a następnie kroimy na plastry. Na talerzu układamy liście szpinaku, następnie skrapiamy je cytryną. Na wierzch układamy kawałki mięsa, które przykrywamy startym grubo parmezanem i wyciśniętym czosnkiem.DESER:Słodki - słony - pikantny

Składniki:• 3 tabliczki gorzkiej czekolady z chili • 3 żółtka• 2 duże łyżki cukru• 2 kieliszki whisky• sól morska• tymianek• masłoSposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W miarę rozpuszczania dokładamy masło. Miksujemy żółtka z cukrem aż do otrzymania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladę studzimy i powoli wlewamy do masy z żółtek i cukru. Dolewamy whisky i całość mieszamy aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Mokrą łyżką do lodów nakładamy na talerz trzy porcje musu. Posypujemy solą morską i ozdabiamy listkami tymianku.

Słodki - słony - pikantny
Słodki - słony - pikantny
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości