Przepisy KRYSTYNY SZYMAŃSKIEJ, sezon 5, Tarnów

Błękitna rapsodia
Błękitna rapsodia

PRZYSTAWKA:

Błękitna rapsodia

Składniki:

  • opakowanie rukoli
    • opakowanie mieszanki sałat
      • opakowanie pomidorków koktajlowych
        • mały słoiczek oliwek
          • opakowanie sera z niebieską pleśnią
            • borówki do dekoracji
              • kiełki brokuł do dekoracji

                Sposób przygotowania:

                Sałaty płuczemy, odsączamy z wody, rwiemy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy oliwki oraz pokrojony w kostkę ser. Całość mieszamy z sosem. Podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami, kiełkami i borówkami, na dużych talerzach udekorowanych sosem balsamicznym.

                Sos

                Składniki:

                • oliwa z oliwek
                  • ocet balsamiczny
                    • łyżeczka cukru
                      • 2 ząbki czosnku
                        • sól, pieprz

                          Sposób przygotowania:

                          Oliwę i ocet mieszamy w proporcjach 3:1. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Przysmak wirtuoza

                          Przysmak wirtuoza
                          Przysmak wirtuoza

                          Składniki:

                          • królik
                            • 2 cebule
                              • 1/3 kg marchewki
                                • 1/2 l kwaśnej śmietany
                                  • pieprz ziołowy
                                    • przyprawa uniwersalna
                                      • 2 gałązki cząbru
                                        • kilka małych marchewek do dekoracji
                                          • pęczek natki pietruszki
                                            • sól

                                              Sposób przygotowania:

                                              Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy i obsmażamy w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju. Śmietanę rozprowadzamy z wodą w proporcjach 3:1, i dodajemy przyprawę uniwersalną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę kroimy w piórka, a marchewki w plastry. Obsmażonego królika przykrywamy warstwą pokrojonych warzyw i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym. Po zagotowaniu odlewamy sos pozostawiając niewielką ilość na dnie. Przygotowane wcześniej wyrośnięte placki drożdżowe układamy na mięsie jeden obok drugiego i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie placki przekładamy do innego rondla, a czynność powtarzamy z pozostałymi plackami. W razie potrzeby mięso sukcesywnie podlewamy niewielką ilością sosu. Na koniec cały sos przelewamy do innego naczynia i zagęszczamy mąką, tak, aby powstał gęsty śmietanowy sos. Królika podajemy z plackami polanymi sosem śmietanowym. Danie dekorujemy małymi gotowanymi marchewkami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

                                              Ciasto

                                              Składniki:

                                              • 1/2 kg mąki
                                                • 100 ml mleka
                                                  • 3 dag drożdży
                                                    • 2 żółtka
                                                      • 1 jajko
                                                        • 7 dag masła
                                                          • 1 łyżeczka cukru
                                                            • sól, pieprz

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, rozdrobnione drożdże i czekamy aż zaczyn zacznie rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, żółtka, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, roztopiony tłuszcz i rosnący zaczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłą wodę tak, aby uzyskało miękką konsystencję. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie łatwo odklejać się od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wycinamy szklanką placki. Gotowe placki układamy na desce do ponownego wyrośnięcia.

                                                              DESER:

                                                              Pikantne wariacje

                                                              Pikantne wariacje
                                                              Pikantne wariacje

                                                              Składniki:

                                                              • syrop z cynamonem i chili
                                                                • likier pomarańczowy
                                                                  • lody waniliowe
                                                                    • ziarenka pieprzu czerwonego
                                                                      • listki świeżej mięty do dekoracji

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Syrop i likier mieszamy w proporcjach 1:1 i wlewamy na dno szklanych pucharków (około 20-30 ml) następnie nakładamy po 2 gałki lodów waniliowych. Wierzch deseru posypujemy ziarnistym czerwonym pieprzem (około 6-8 ziarenek na porcję). Dekorujemy listkiem mięty.

                                                                        Lody

                                                                        Składniki:

                                                                        • 250 ml mleka
                                                                          • 250 ml słodkiej śmietanki
                                                                            • laska wanilii
                                                                              • 6 żółtek
                                                                                • 125 g cukru

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Mleko i śmietanę zagotowujemy z wanilią i odstawiamy na około 10 minut. Żółtka z cukrem ubijamy. Następnie do masy z żółtek delikatnie wlewamy ostudzone mleko ze śmietaną. Całość podgrzewamy przez około 5-10 minut, tak, aby krem zgęstniał, ale nie dopuszczając do jego zagotowania. Gotową masę wlewamy do pojemnika i studzimy od czasu do czasu mieszając. Po wystudzeniu, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości