Przepisy Konstancji Turlej, 3 edycja Kraków

Daktylowo- migdałowe uniesienie
Daktylowo- migdałowe uniesienie

PRZYSTAWKADaktylowo - migdałowe uniesienieSkładniki:• mix sałat z rukolą i szpinakiem • pomidory koktajlowe pomarańczowe • migdały • daktyle • śliwki • 25 dag wędzonego boczku • 25 dag sera koziego• kolorowy pieprz SosSkładniki:• ocet balsamiczny• łyżka miodu• dżem śliwkowy lub wiśniowy Sposób przygotowania:Sałaty rwiemy na małe kawałki wrzucamy do miski. Migdały oraz daktyle siekamy i wrzucamy do sałat, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe. Śliwki zawijamy w boczek, przebijamy wykałaczką i podsmażamy na patelni. Serek kozi kroimy w plastry które następnie otaczamy w panierce: mąka, jajko i migdały. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy kolorowym pieprzem i lekko solimy. Polewamy roztopionym masłem. Następnie zapiekamy w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 180ºC. Na talerze wykładamy sałatę, na niej układamy śliwki w boczku oraz plastry sera. Całość polewamy sosem.DANIE GŁÓWNEWieprzowa przyjemność w letnich owocach

Składniki:• polędwica wieprzowa SosSkładniki:• 4 świeże brzoskwinie • suszone morele • suszona papaja• mały słoik musztardy z ziarnami gorczycy • 5 łyżek musztardy dijon • mały słoik konfitury z moreli i brzoskwiń• pierz ziołowy• sól • kieliszek czerwonego winaSposób przygotowania:Owoce kroimy w plasterki. Następnie wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą podlewamy wodą i winem i dusimy około pół godziny. Mięso wyjmujemy z marynaty, kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie. Do gotowego sosu dodajemy polędwiczki. Wszystko razem jeszcze przez chwilę dusimy. Gotowe mięso podajemy w owocowym sosie z panierowanymi ziemniakami, udekorowane rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Marynata do mięsaSkładniki:• czosnek• oliwa• łyżka octu balsamicznego• 8 ziaren ziela angielskiego • 3 liście laurowe• kminek• łyżeczka tymianku • łyżeczka rozmarynu Sposób przygotowania:Polędwicę marynujemy 2-3 dni wcześniej i przechowujemy w lodówce. Ziemniaki z kurkamiSkładniki:• 200 gram kurek • 4 cebulki szalotki • suszone oregano• przyprawa uniwersalna do ziemniaków• pół kostki masła• 1 kg ziemniaków• opakowanie andrutów• ser żółty o intensywnym smaku• sólUgotowane ziemniaki, tłuczemy, doprawiamy przyprawą do ziemniaków, oregano oraz solą. Dodajemy pół kostki masła. Całość jeszcze raz dokładnie ubijamy. Kurki oczyszczamy z piasku, dokładnie płuczemy. Cebulę drobno kroimy. Na roztopionym maśle dusimy kurki razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na rozłożonym andrucie rozsmarowujemy masę ziemniaczaną, na środek wykładamy pas z farszu kurkowo-cebulowego i posypujemy startym serem żółtym. Andrut po chwili nasiąka wodą z ziemniaków i nadaje się do zawinięcia. Przygotowany andrut zwijamy w roladę, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra i wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy z obu stron.DESERCzekolada rozkochana w chili

Wieprzowa przyjemność
Wieprzowa przyjemność

Składniki: • 200 gram czekolady gorzkiej • 200 gram cukru pudru • 150 gram masła • łyżeczka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • uniwersalna przyprawa do dań słodkich • 4 jajka • 3 łyżki mąki• szczypta soli • maliny • jagody • lody waniliowe • chili/tabasco • papryczka chili• papryczka peperoni Sposób przygotowania:Do garnka wlewamy 2/3 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Cukier ma się dokładnie roztopić w wodzie, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy kawałeczki chili i peperoni i gotujemy 10 minut, żeby wywar nabrał ostrości. W drugim garnuszku roztapiamy masło wraz z połamaną gorzką czekoladą aż do uzyskania płynnej masy. Dodajemy powoli (tak, żeby się nie ścięły) surowe jajka oraz pozostałe przyprawy: sól, chili, szczyptę przyprawy do dań słodkich, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz trzy łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Następnie po lekkim ostudzeniu łączymy obydwa wywary. Do przygotowanej formy na muffiny wlewamy gotową masę. Masa powinna być lekko płynna. Do środka wkładamy jagody i maliny oraz kawałki czekolady. Ciastka pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy wykałaczką, czy są już gotowe. Ciastka podajemy z lodami waniliowymi i owocami.

Czekolada rozkochana w chili
Czekolada rozkochana w chili
podziel się:

Pozostałe wiadomości