Przepisy Kacpra Nowaka 3. edycja, Częstochowa

Przepisy Kacpra Nowaka 3. edycja, Częstochowa
Przepisy Kacpra Nowaka 3. edycja, Częstochowa

PRZYSTAWKAJesienna nostalgia Składniki:• 800 g świeżej lub mrożonej dyni• 1 duża cebula• 1 kiszony ogórek• 80 g masła• 1/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw• 1 łyżeczka curry• 2 ząbki czosnku• sól• pieprz• szczypta słodkiej papryki• szczypta ostrej papryki• 8 kromek pieczywa tostowego• 4 pomidorySposób przygotowania:Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek z dodatkiem przypraw oraz pokrojonym kiszonym ogórkiem. Następnie dodajemy dynię i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Krem podajemy gorący na przykład z grzankami z chleba tostowego wyciętymi w gwiazdki i pomidorkami pokrojonymi w kostkę podsmażonymi na oliwie i doprawionymi według uznania. DANIE GŁÓWNE Francja elegancja, czyli piersi z klasą

Składniki:

Francja elegancja, czyli piersi z klasą
Francja elegancja, czyli piersi z klasą
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
      • 4 plastry żółtego sera
        • 1 opakowanie świeżego szpinaku
          • 2 cebule dymki
            • 3 ząbki czosnku
              • bazylia
                • 1 jajko

                  Marynata do mięsa:

                  • sól
                    • pieprz
                      • oliwa
                        • sok z połówki cytryny
                          • 1 łyżka musztardy
                            • płatki ostrej papryki
                              • świeża bazylia,
                                • 3 ząbki czosnku

                                  Sposób przygotowania:Każdą z piersi przecinamy na dwie równe części, nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki. Szpinak myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dymkę, szpinak, przyprawy. Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy 4 - 5 minut, aż sos odparuje. Piersi wyjmujemy z marynaty, od góry nacinamy na całej długości kieszonkę, napełniamy szpinakiem i przykrywamy plastrem żółtego sera. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, na każdy płat kładziemy pierś i fantazyjnie zawijamy (np. jak chałkę). Kładziemy na blachę, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.Sałatka do piersi z klasąSkładniki:• mix sałat lub pół sałaty lodowej,• 1/3 melona miodowego,• 12 pomidorków koktajlowych, • garść orzechów włoskich,• 1 łyżka parmezanu,• oliwa• sól, • pieprz, • szczypta cukru, • sos balsamiczny • kiełki z rzodkiewki do dekoracjiSposób przygotowania:Melona obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub łyżeczką wycinamy kuleczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Orzechy parzymy gorącą wodą. Sałatę lodową kroimy w niezbyt grube paski. Przygotowujemy sos z cytryny i oliwy. Delikatnie mieszamy składniki. Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.DESERCzekoladowy pillow

                                  Składniki:• 150 g białej czekolady,• 150 ml śmietany kremówki,• 1 szklanka świeżych lub mrożonych miękkich owoców (jagód, malin, itp.)• fiołki lub bratki miniaturki do dekoracji.Sposób przygotowania:Owoce podgrzewamy w rondelku z łyżką cukru – studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę lekko ubijamy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i owoce – mieszamy i przelewamy do pucharków. Dekorujemy kwiatami i wiórkami czekolady, wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.

                                  Czekoladowy pillow
                                  Czekoladowy pillow
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości