Przepisy Ingi Elerowskiej, 3. edycja, Szczecin

Przepisy Ingi Elerowskiej, 3. edycja, Szczecin
Przepisy Ingi Elerowskiej, 3. edycja, Szczecin
Sojusz włosko – norweski na szpinaku
Sojusz włosko – norweski na szpinaku

PRZYSTAWKA:A to feler, westchnął...Składniki:• duży korzeń selera• 3 ząbki czosnku• 2 łyżki klarowanego masła• natka pietruszki lub listki mięty• groszek ptysiowy (lub grzanki)• 1/2 kurczaka• warzywa (pietruszka, marchewka, seler, lubczyk, por)• listek laurowy• ziele angielskie• sól• pieprzSposób przygotowania:Seler obieramy i kroimy w niewielkie kwadraty. Rozgrzewamy klarowane masło, na którym szklimy zmiażdżony czosnek. Dodajemy kawałki selera i dusimy je na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż seler zmięknie. Podczas duszenia często mieszamy. Przygotowujemy bulion: mięso myjemy i wkładamy do garnka wypełnionego wodą (ok. 2 litry). Mięso gotujemy na małym ogniu, po czym odszumowujemy i dodajemy warzywa. Całość gotujemy około godziny na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu przecedzamy tak, aby uzyskać klarowny bulion. Kiedy seler będzie już miękki, ucieramy go blenderem na gładką masę. Do masy stopniowo dodajemy bulion, ilość dozujemy w zależności od tego, jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Gotowy krem podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki lub listkiem mięty oraz groszkiem ptysiowym. DANIE GŁÓWNE:Sojusz włosko – norweski na szpinaku

Składniki:• opakowanie makaronu typu tagliatelle• śmietana 30%• serek mascarpone• ser gorgonzola• duże opakowanie wędzonego łososia• sól• pieprz• 3 ząbki czosnku• 2 opakowania świeżego szpinaku • tarty parmezanSposób przygotowania:Szpinak myjemy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. Dodajemy zmiażdżony czosnek i całość podgrzewamy nieustannie mieszając. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę i dalej podgrzewamy aż do uzyskania pożądanej gęstości. W przypadku, kiedy sos jest za gęsty, dodajemy odrobinę mleka. Do gotowego sosu dodajemy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się. Makaron gotujemy na końcu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Makaron wykładamy na talerz w formie gniazdka, polewamy sosem, dekorujemy rukolą i całość posypujemy odrobiną tartego parmezanu.DESER:Wpuszczeni w maliny

Składniki:• 2 opakowania małych bez• opakowanie malin• opakowanie jagód • śmietana kremówka• cukier puder• listki mięty do dekoracjiSposób przygotowania:Śmietanę ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy 2-3 łyżeczki cukru pudru. Na dno pucharku wykładamy bezy, na nie kładziemy warstwę owoców, całość przykrywamy czapeczką z bitej śmietany i dekorujemy listkiem mięty.

Wpuszczeni w maliny
Wpuszczeni w maliny
podziel się:

Pozostałe wiadomości