Przepisy Elżbiety Lewickiej, 3. edycja, Rzeszów

Przepisy Elżbiety Lewickiej, 3. edycja, Rzeszów
Przepisy Elżbiety Lewickiej, 3. edycja, Rzeszów

PRZYSTAWKA:Dumka na dwa sercaSkładniki:• 4 duże pory• 2 garście suchej cieciorki• 1 kostka bulionu warzywnego• 1 łyżeczka curry• śmietana / małe opakowanie/• 4 łyżeczki siekanej bazylii• oliwa do smażenia• 1,5 l wodySposób przygotowania:Cieciorkę zalewamy wrzącą wodą, moczymy 3 godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Białe części porów kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoty kolor. Podsmażone pory wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy przez kilka minut, następnie miksujemy dodając kostkę bulionową i curry. Śmietanę miksujemy z bazylią i wstawiamy do zamrażalnika. Gorący krem podajemy posypany ugotowanymi ziarnami cieciorki i czekamy, aż zanurzą się w zupie. Całość wykańczamy dużym kleksem śmietany z bazylią.Druga zupaSkładniki:• 2 cebule• ok. 1/2 kg marchwi• 2 ząbki czosnku• 1 łyżeczka startego imbiru• 1 niepełna łyżeczka startego kminu rzymskiego• 1 łyżeczka zmielonej kolendry• starta skórka z 1 pomarańczy• 1/2 l soku ze świeżej pomarańczy• oliwa do smażenia• 1 1/2 l bulionu warzywnego /kostka warzywna• sól do smakuSposób przygotowania:Warzywa obieramy, kroimy w talarki, smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy imbir, kmin, i kolendrę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Gotowe warzywa wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Całość zagotowujemy a następnie miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach z kleksem kolendrowego sosu. Sos z oliwy i kolendrySkładniki:• 1 duży pęczek świeżej kolendry• 4 łyżki oliwySposób przygotowania:Świeżą kolendrę z dodatkiem oliwy miksujemy. DANIE GŁÓWNE:Poszumy leśne

Składniki:• 4 garście grzybów kurek / najlepiej świeżych• 1 opakowanie świeżego szpinaku• 4 ząbki czosnku• 8 dużych, podłużnych i równych ziemniaków• tarty parmezan • sól do smaku• oliwaSos beszamelowy:Składniki:• 1 małe opakowanie śmietany• 1/8 kostki masła• 1 łyżka mąkiSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i ostrą łyżeczką do melona wydrążamy środki tak, aby zrobić miejsce na farsz. Wydrążone ziemniaki gotujemy na pół - miękko, odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Kurki oczyszczamy, płuczemy i dusimy. Do miękkich, posiekanych kurek dodajemy rozdrobniony szpinak i zmiażdżony czosnek, całość solimy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut, aby masa zgęstniała. Roztopione na patelni masło łączymy z mąką, rumienimy, następnie zdejmujemy z ognia i powoli łączymy ze śmietaną. Wystudzone połówki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do każdej połówki nakładamy farsz z kurek, delikatnie przyciskając go łyżką i polewamy sosem beszamelowym. Każdą połówkę ziemniaka posypujemy dużą ilością tartego parmezanu. Całość przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Zapiekamy ok. 20 min.Sałatka Fattoush Składniki:• 1 sałata rzymska• 4 średnie pomidory• 6 rzodkiewki• 2 cebule• 1 czerwona papryka• 1 średni ogórek• 1 pęczek świeżej natki pietruszki• 1 pęczek świeżej natki kolendry• 1 pęczek świeżej miętySos:Składniki:• 1/4 szklanki oliwy• 1/3 szklanki soku z cytryny• 1 ząbek czosnku• 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego• sól, pieprz do smakuSposób przygotowania:Sałatę rozdrabniamy, wkładamy do dużej misy, pozostałe składnik kroimy, zielone natki drobno siekamy, a następnie wszystkie składniki łączymy w misie. Całość polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy.DESERSchody do nieba

Poszumy leśne
Poszumy leśne

Składniki:• 1/2 l dobrych lodów waniliowych• 2 duże łyżki miodu lipowego / lub innego jasnego• starta skórka z dużej cytryny• 1 łyżeczka startego korzenia imbiru• 2 dojrzałe owoce mango• 1/4 kostki masła• 1/2 limonki• 4 łyżki campari• 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego• 4 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty• 4 szklane pucharki do deserówSposób przygotowania:Miód i imbir łączymy z masą lodową, dokładnie miksujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Drobno posiekaną miętę i rozdrobnioną mikserem limonkę, mieszamy w miseczce i wkładamy do lodówki. Mango obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Na roztopionym na patelni maśle dusimy mango, rozdrabniając je łyżką na jednolitą masę. Na spód pucharków wlewamy syrop z mięty i limonki, posypujemy cukrem i zalewamy campari, następnie nakładamy gałki lodów i zalewamy gorącym sosem z mango. Podajemy natychmiast!

Schody do nieba
Schody do nieba
podziel się:

Pozostałe wiadomości