Przepisy EDYTY PISARSKIEJ 3 edycja, Wrocław

Zupa rybna na biało
Zupa rybna na biało

PRZYSTAWKA:Zupa rybna na białoSkładniki:• części ryby na wywar• włoszczyzna bez kapusty• kilka cebul• kawałek wędzonego łososia • 1 kg świeżego łososia • kalmary (mogą być mrożone, pierścionki lub tuby)• krewetki• świeża gałka muszkatołowa • świeży imbir • sól• pieprz• mała ostra papryka (może być suszona)• mleko kokosowe• płatki nori do ozdoby • zielona pietruszkaSposób przygotowania:Na częściach ryby, z dodatkiem cebuli, gotujemy klasyczny wywar. Podczas gotowania dodajemy do niego ostrą papryczkę. W oddzielnym garnku podgotowujemy kalmary. Świeżą rybę dokładnie czyścimy z ości, następnie kroimy w kostkę. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Krewetki oczyszczamy. Wszystkie składniki dodajemy do wywaru odcedzonego wcześniej z resztek ryby. Zupę gotujemy ok. 20-30 minut na średnim ogniu. Podczas gotowania dodajemy starty imbir i gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, a liście nori do dekoracji kroimy w cienkie paseczki. Przed podaniem zupę dodatkowo posypujemy posiekaną natka pietruszki.DANIE GŁÓWNE:Polędwica wołowa z leśnymi grzybami

Składniki:• spory kawałek polędwicy wołowej• świeży rozmaryn• pieprz kolorowy• pieprz czarny• gruba sól morska • grzyby (dowolne)• cebula • słodka śmietana • masło• 1kg marchewki• 1 kg pietruszki• 1 kg ziemniaków• oliwa peperoncinoSposób przygotowania:Grzyby krótko obgotowujemy (wywar pozostawiamy). Na głębokiej patelni na maśle smażymy cebulę a następnie dodajemy pokrojone ugotowane grzyby. Dusimy wszystko z winem i wywarem z ugotowanych grzybów aż do miękkości i zmniejszenia objętości wywaru. Solimy, dodajemy świeży pieprz i niewielką ilość słodkiej śmietany. Polędwicę oczyszczamy z włókien a następnie obtaczamy w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Mięso obsmażamy na bardzo rozgrzanej oliwie. Kiedy będzie już lekko przyrumienione, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut. Tuż przed podaniem mięso kroimy w plastry. Umyte obrane warzywa posypujemy rozmarynem, świeżo mieloną solą morską, polewamy oliwą i zapiekamy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Pokrojone w plastry mięso podajemy z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami.DESER:Biało-czerwony deser malinowy

Polędwica z leśnymi grzybami
Polędwica z leśnymi grzybami

Składniki:• maliny• 500 g serka mascarpone • 6 żółtek • cukier wanilinowy• laska wanilii• bezy• listek mięty lub melisy do przystrojenia• woda różanaSposób przygotowania:Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość ubijamy aż masa zgęstnieje. W pucharku lub kieliszku do wina układamy na dnie maliny, na nich warstwę pokruszonej bezy, którą następnie kropimy lekko wodą różaną a na wierzchu masę serową. Układ ten powtarzamy w zależności od wysokości naczynia. Dekorujemy listkiem mięty lub melisy.

Biało-czerwony deser malinowy
Biało-czerwony deser malinowy
podziel się:

Pozostałe wiadomości