Przepisy Bożeny Toniarz 3. edycja, Śląsk

Przepisy Bożeny Toniarz 3. edycja, Śląsk
Przepisy Bożeny Toniarz 3. edycja, Śląsk

PRZYSTAWKA:Ko-ko kąski z sosami Składniki:• trzy piersi (pojedyncze) z kurczaka• przyprawy do smaku: czosnek, sól, pieprz, majeranek • oliwa• jajko• pół szklanki mąki tortowej• 2 łyżki jogurtu naturalnego• szczypta soli• sos Tikka Masala CurrySposób przygotowania:Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub w paski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na minimum na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto do panierowania: jajko, pół szklanki mąki tortowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz szczyptę soli miksujemy, następnie dodajemy wodę mineralną gazowaną, aż ciasto będzie o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na gorący tłuszcz kawałki kurczaka. Smażymy z każdej strony po około 3 minuty. Przekładamy na sitko i odsączamy z tłuszczu. Rozgrzewamy nową porcję oliwy na patelni. Każdy kawałek kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Gotowego kurczaka podajemy z sosami.Sos jogurtowySkładniki:• jogurt naturalny 250 g• szczypta pieprzu• szczypta majeranku• szczypta kolendry• 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnejSposób przygotowaniaWszystkie składniki razem miksujemy. DANIE GŁÓWNE:Leśna ryba

Składniki:• 500 g filetów z halibuta• 500 g grzybów borowików• szklanka startego żółtego sera• 4-5 łyżki kwaśnej śmietany • 2 średniej wielkości cebule• przyprawy: sól, pieprz, biały pieprz, czubryca, cytryna• oliwa• makaron papardelle• zestaw surówek ( dowolny)Sposób przygotowania:Rybę kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki. Obrane i pokrojone grzyby dusimy z cebulą, następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy białym pieprzem. Rybę wyjmujemy z lodówki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C. na około 20 minut. Następnie na rybę nakładamy uduszone grzyby i znowu wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Po 5 minutach rybę posypujemy tartym serem. Rybę wyjmujemy z piekarnika po zrumienieniu się sera i dokładamy do każdej porcji łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Podajemy z makaronem i surówkami.DESER:Profiterolki z malinami

Leśna ryba
Leśna ryba

Składniki:• 500 g lodów waniliowych• maliny• borówki amerykańskieCiasto ptysiowe• 120 ml wody• 2 jajka• 50 g masła• 75 g mąki tortowej• szczypta soliSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200°C, przygotowujemy blachę, na którą wykładamy papier do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy aż masło się roztopi i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mąkę. Mieszamy masę drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Do osobnej miski wbijamy jajka i ubijamy jak na omlet, połowę ubitych jaj dodajemy do ciasta dalej mieszając aż dokładnie się połączą, następnie dokładamy resztę ubitych jajek i znowu dokładnie mieszamy aż do dokładnego połączenia. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kulki o wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną wcześniej blachę. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ptysie przecinamy na pół, i w środek wkładamy łyżeczkę lodów . Do głębokich talerzy wlewamy sos, układamy ptysie. Dekorujemy malinami i borówkami amerykańskimi.Sos czekoladowy• 100 g czekolady• 1/3 szklanki mleka• ponad 1/3 szklanki śmietany 30%Sposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy do wystygnięcia.

Profiterolki z malinami
Profiterolki z malinami
podziel się:

Pozostałe wiadomości