Przepisy Beaty Rupiewicz, 3. edycja, Warszawa

Przepisy Beaty Rupiewicz, 3. edycja, Warszawa
Przepisy Beaty Rupiewicz, 3. edycja, Warszawa
Kawał drania w wiśniowej kąpieli
Kawał drania w wiśniowej kąpieli

PRZYSTAWKA:Zawijaniec w asyście wiśni SałataSkładniki:• 4 garście różnych salat• 1/2 kg wydrylowanych wiśni• garść prażonego słonecznika• 40 dkg sera Szafir• garść winogronSos do sałatySkładniki:• 4 łyżeczki oliwy• 2 łyżki miodu• 1 łyżka musztardy• 1 łyżka sosu sojowego• ząbek czosnku• 1 łyżeczka przyprawy do sałatekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy różne rodzaje sałat, na nich układamy wiśnie i winogrona. Następnie wrzucamy pokrojone w niewielkie kawałki sery i całość posypujemy ziarnami słonecznika. Do mniejszej miski wlewamy oliwę i dodajemy miód, musztardę, sos sojowy. Następnie wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy łyżeczkę przypraw do sałatek. Całość energicznie mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem na 10 minut przed podaniem.SzpinakSkładniki:• 25 g masła• 25 g szpinaku zmielonego• 25 g mąki• 1 białko• sól i pieprzSposób przygotowania:Gotujemy szpinak tak by odparował. Do utartego masła dodajemy ostudzony szpinak i mąkę i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy delikatnie z ubitym białkiem.Ciasto na roladęSkładniki:• 5 jajek• 70 g mąki pszennej• 20 g mąki ziemniaczanej• 100 g majonezu• 75 g miękkiego masła• sól i pieprzSposób przygotowania:Ubijamy 5 jaj z odrobiną soli. Dodajemy masło, majonez, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i dalej miksujemy. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze malujemy wcześniej przygotowanym ciastem szpinakowym wzory w kształcie kwadratów lub kół następnie wykładamy na nie ciasto do rolady. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku.Farsz do roladySkładniki:• 450 g serka kanapkowego• 150 g szynki lub łososia• łyżka majonezu• 1,5-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody• sól i pieprzSposób przygotowania:W misce mieszamy serek kanapkowy z szynką, majonezem, żelatyną oraz solą i pieprzem.Ostudzone ciasto do rolady smarujemy farszem i mocno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem odwijamy roladę z folii i kroimy na niewielkiej grubości plastry. Tak pokrojoną roladę podajemy gościom.DANIE GŁÓWNE Kawał drania w wiśniowej kąpieliSkładniki:• 1 kg karkówki• olej do smażenia • 1 papryczka chili• 1,5 łyżeczki miodu• 2 łyżeczki sosu sojowego• 2 łyżki nalewki wiśniowej• 1 szklanka wiśni bez pestekSposób przygotowania:Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym. Dodajemy miód, papryczkę chili i podgrzewamy aż miód się rozpuści. Wsypujemy wiśnie i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Wiśnie zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Karkówkę moczymy w czerwonym winie z odrobina mleka około 3 godz. Wyciągamy karkówkę i kroimy na mniejsze plastry (kotlety) solimy i pieprzymy. W małej misce mieszamy rozgniecione płatki kukurydziane z mąką. W drugim naczynku roztrzepujemy jajko. Kotlety z karkówki moczymy w jajku i w panierce z płatków i tak przygotowaną karkówkę smażymy na maśle. Następnie usmażone kotlety wrzucamy do sosu wiśniowego i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Karkówkę podajemy na świeżej bazylii z rukolą i polewamy sosem.Ziemniaczane różyczkiSkładniki:• 1 kg ziemniaków• 2 łyżki masła • 1/2 szklanki śmietany• sól, pieprz, currySposób przygotowania:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy je, następnie dodajemy do nich masło, śmietanę oraz przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Tak przygotowane purée wkładamy do rękawa kucharskiego. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ziemniaki w kształcie różyczek i pieczemy aż do ich zrumienienia.DESER:Wisienka na torcie

Mus czekoladowySkładniki:• 2 tabliczki gorzkiej czekolady• 4 jaja• 3 łyżki cukru• 4 łyżki wody• 2 łyżki masłaSposób przygotowania:Rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem i wodą. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy do ostudzonej czekolady. Całość mieszamy. Ubijamy białka i łączymy delikatnie z czekoladową masą. Tak przygotowany mus wykładamy do kieliszków i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.Mini tortySkładniki:• 5 jaj• 3/4 szklanki cukru• 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej• 3/4 szklanki mąki pszennejSposób przygotowania:Ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej mieszamy, następnie dodajemy żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170°C, przez 40 minut. W niewielkim rondelku podgrzewamy wydrylowane wiśnie tak by wyparowała woda. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i całość mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Z upieczonego biszkoptu wykrawamy kółeczka a następnie każde z nich kroimy na cienkie plastry i nasączamy kompotem z wiśni. Na pierwszy plaster nakładamy wiśnie z czekoladą, a następnie ubitą śmietanę. Kładziemy na wierzch kolejny plaster biszkopta i ponownie smarujemy warstwą wiśni z czekoladą oraz śmietanę. Na to kładziemy ostatni plaster biszkoptu i zdobimy go masą plastyczną z lukru. Udekorowany tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wisienka na torcie
Wisienka na torcie
podziel się:

Pozostałe wiadomości