Przepisy AGNIESZKI LESZCZYŃSKIEJ, sezon 5, Tarnów

Pomarańczowa moc natury
Pomarańczowa moc natury

PRZYSTAWKA:

Pomarańczowa moc natury

Składniki:

  • 1 dynia
    • 1/2 pomarańczy
      • 5 ziemniaków
        • 5 g korzenia imbiru
          • 1 l bulionu warzywnego
            • 1 opakowanie śmietany
              • 2 łyżeczki przyprawy masala
                • świeża kolendra do dekoracji
                  • 1 cebula
                    • masło
                      • sól, pieprz

                        Sposób przygotowania:

                        Dynię obieramy, usuwamy pestki i gotujemy w bulionie warzywnym razem z ziemniakami, cebulą i obranym korzeniem imbiru. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawy, masło i na końcu śmietanę - według uznania. Zupę dekorujemy listkami świeżej kolendry.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Kolorowe smaki późnego lata

                        Kolorowe smaki późnego lata
                        Kolorowe smaki późnego lata

                        Składniki:

                        • 1 cukinia
                          • 1/2 kg polędwicy wołowej
                            • 100 g kaszy jaglanej
                              • opakowanie sera mozarella
                                • 1 papryka czerwona
                                  • 1 papryka zielona
                                    • 1 papryka żółta
                                      • 1 bakłażan
                                        • 1 brokuł
                                          • 2 łyżeczki przyprawy sambar masala
                                            • pęczek świeżego rozmarynu
                                              • sól, pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                Mięso podsmażamy i doprawiamy do smaku. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plastry i usuwamy środek, który następnie faszerujemy usmażonym mięsem zmieszanym z ugotowaną kaszą jaglaną. Na wierzchu kładziemy plaster sera. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Warzywa kroimy, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości w małej ilości wody. Danie podajemy udekorowane świeżym rozmarynem.

                                                Sos

                                                Składniki:

                                                • szklanka majonezu lub jogurtu naturalnego
                                                  • 1 łyżka sosu sojowego
                                                    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
                                                      • 2-3 łyżki szczypiorku
                                                        • 1 ząbek czosnku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Składniki dokładnie mieszamy i podajemy w oddzielnych miseczkach.

                                                            DESER:

                                                            Czerwony przysmak Hindusa

                                                            Czerwony przysmak Hindusa
                                                            Czerwony przysmak Hindusa

                                                            Składniki:

                                                            • 1 szklanka białego ryżu
                                                              • 2 szklanki wody
                                                                • 1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych (namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut)
                                                                  • 1 szklanka cukru organicznego
                                                                    • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
                                                                      • 1/3 łyżeczki goździków w proszku
                                                                        • 4 łyżki pokruszonych orzechów, migdałów, rodzynki, daktyle, żurawina
                                                                          • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                            • 2 łyżki masła ghee
                                                                              • 1 i 1/2 szklanki malin
                                                                                • szczypta cukru pudru
                                                                                  • listki świeżej mięty do dekoracji

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    W garnku podgrzewamy jedną łyżkę masła i dodajemy: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle, żurawinę. Całość delikatnie rumienimy. Dodajemy wypłukany wcześniej ryż i wodę. Następnie dodajemy kokosowe wiórki i cukier. Doprawiamy przyprawami do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przekładamy do pucharków i polewamy zmiksowanymi malinami z odrobiną cukru pudru. Deser dekorujemy świeżą miętą.

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"