Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki
Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Aleksandra Ziemińska

PRZYSTAWKA

Poduszeczki pod pierzynkąSkładniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
        • 2-3 czerwone cebule
          • kolorowe papryki
            • ser pleśniowy np. brie
              • jajko do posmarowania ciasta
                • przyprawa uniwersalna
                  • pieprz Cayenne
                    • papryka słodka i ostra

                      Sposób przygotowania:

                      Bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm, prószymy solą i pozostawiamy na 5 minut, żeby "puścił soki". Na patelni podgrzewamy łyżkę czosnkowej oliwy z oliwek lub dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy pokrojoną w talarki cebulę, następnie na tej samej oliwie smażymy pokrojoną w paski kolorową paprykę i całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej). Następnie podsmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie usmażone warzywa przekładamy do wspólnej miski i przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem Cayenne, słodką i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

                      Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty około 10cm x 10cm, po czym lekko je rozwałkowujemy. Na przygotowany kwadracik układamy plastry bakłażana, na nim porcję warzyw i kawałek sera brie. Całość przykrywamy drugim kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi sklejamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Do poduszeczek podajemy dwa sosy. Jeden czosnkowy, przygotowany ze zmieszania 3 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu, łyżki serka białego, wyciśniętego ząbku czosnku, soli, pieprzu, i ziół prowansalskich. Bazą drugiego sosu jest musztarda sarepska, francuska, miodowa oraz oliwa z oliwek i curry.

                      Poduszeczki pod pierzynką
                      Poduszeczki pod pierzynką

                      DANIE GŁÓWNE

                      Polędwiczki toruńskie

                      Marynata do mięsa:

                      • sos sojowy
                        • sos o korzennym smaku
                          • miód
                            • oliwa
                              • sok z cytryny
                                • mini kostka przyprawowa

                                  Polędwiczki:

                                  • 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w dużą kostkę
                                    • 2 plastry piernika
                                      • kostka bulionu cielęcego
                                        • marchew
                                          • świeży tymianek
                                            • ryż jaśminowy lub basmati

                                              Sposób przygotowania:

                                              W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wrzucamy do niej kawałki mięsa i marynujemy minimum 4 godziny. Na suchej, rozgrzanej patelni przez około 5 minut smażymy polędwiczki cały czas mieszając. Wlewamy część marynaty i odrobinę wody. Smażymy aż sos zgęstnieje. Do sosu wkruszamy kostkę bulionu cielęcego oraz piernik. Całość mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati oraz smażonymi marchewkami curry.

                                              Marchewki curry:

                                              Marchewki kroimy w słupki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z curry i odrobiną świeżego imbiru. Po chwili na patelnię wrzucamy marchewki, dokładnie mieszamy, zalewamy połową szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

                                              DESER

                                              Polędwiczki toruńskie
                                              Polędwiczki toruńskie

                                              Bezowy zawrót głowySkładniki:

                                              • 4 białka
                                                • 100 g cukru
                                                  • 75 g cukru pudru
                                                    • 15 g mąki ziemniaczanej
                                                      • 0,25 l śmietany
                                                        • 2 łyżki cukru
                                                          • łyżka kakao
                                                            • polewa czekoladowa
                                                              • 3 banany
                                                                • 25 g posiekanych orzechów włoskich

                                                                  Sposób przygotowania bez:

                                                                  Białka z cukrem ubijamy na sztywno, posypujemy przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy 6 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę. Bezy pieczemy w piekarniku z termo-obiegiem przez 1 godzinę, a następnie suszymy w tej samej temperaturze 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesiane kakao i otrzymaną masę wyciskamy na bezy. Banany kroimy wzdłuż, kładziemy na śmietanie, całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.

                                                                  Bezowy zawrót głowy
                                                                  Bezowy zawrót głowy

                                                                  Autor: TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                  Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                  Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                  Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                  Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                  Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"