Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- Gorąca woda
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu
- Czarny pieprz
- Szczypta cynamonu
- Szczypta zmielonych goździków
- Kawałek masła
Do podania
- 1 podsmażona cebula lub skwarki
- Czarny pieprz
Surówka
- Kapusta kiszona
- Jabłko
- Marchewka
- Cebula
- Sól, pieprz, oliwa, cukier
Sposób przygotowania
Farsz
- Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu.
- Na oddzielnej patelni, na smalcu podsmażamy kaszankę doprawioną pieprzem, cynamonem i goździkami.
- Dodajemy masło i podsmażoną cebulę. Studzimy.
Ciasto
- Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie.
- Kawałki ciasta rozwałkowujemy na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, rozwałkowujemy.
- Na każdym układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi posiłkując się odrobiną żółtka lub wody.
- W garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy partiami pierożki.
- Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, polewamy nią pierogi.
Surówka
- Kapustę szatkujemy, na tarce ścieramy jabłko, marchewkę, kroimy cebulkę w kostkę.
- Wszystko wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i cukrem.